Week 31: het belangrijkste coronanieuws van deze week
Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: ministerie werkt bonusregeling zorgpersoneel verder uit 

Het ministerie van Volksgezondheid werkt deze zomer aan een zorgvuldige bonusregeling voor zorgpersoneel dat tijdens de coronapandemie werkzaam is (geweest). In een handreiking komt te staan voor wie de bonusregeling is en voor wie deze nadrukkelijk niet is.
 

Dinsdag: aantal coronabesmettingen bijna verdubbeld

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week bijna verdubbeld ten opzichte van een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 2.588 meldingen binnen over nieuwe vastgestelde besmettingen. Het aantal positief geteste Nederlanders ligt daarmee 95 procent hoger dan een week eerder, toen het RIVM 1329 besmettingen registreerde.
 

Woensdag: Universiteit Twente adviseert in de nek van je shirt of trui te niezen, niet in je elleboog

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat niezen in de elleboog helemaal niet de veiligste manier van niezen is. Niezen in je shirt is dat wel. De door het RIVM gepromote elleboog vernauwt de opening waar de lucht doorheen kan, waardoor dit er versnel boven en onderdoor gaat. 
 

Donderdag: ventilatiesysteem speelde mogelijk grote rol in uitbraak corona verpleeghuis

Een ventilatiesysteem in een verpleeghuis in Maassluis heeft mogelijk een rol gespeeld in een uitbraak van corona onder oudere bewoners en verpleegpersoneel. Daarom is nu de ventilatierichtlijn aangepast. Het RIVM schrijft hierover in een vertrouwelijk rapport. Dit is de eerste keer dat een virusuitbraak via luchtcirculatie bewezen kan worden.
 

Vrijdag: GGD gaat reizigers uit risicolanden controleren op quarantaine

De GGD gaat telefonisch controleren of reizigers die terugkomen uit landen met een oranje reisadvies twee weken in quarantaine gaan. Dat maakte zorgminister Hugo de Jonge bekend tijdens een persconferentie met minister-president Mark Rutte over het coronavirus.
 
Door: Nationale Zorggids