Normal_petitie_gestart_om_sluiting_centrum_voor_psychotherapie_te_voorkomen

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis die klinische of dag-klinische groepsbehandelingen krijgen bij het Centrum voor Psychotherapie van Pro Persona, kunnen daar binnenkort mogelijk niet terecht. Pro Persona denkt eraan om de deuren van het centrum te sluiten, vanwege het aanhoudende negatieve rendement. Inmiddels is een petitie gestart om sluiting tegen te gaan. Deze is ondertekend door ruim 4.000 mensen. Dit meldt Skipr. 

Een behandeling bij het Centrum voor Psychotherapie (CVP) in Lunteren kost 30.000 euro. Volgens bestuurslid Marc Verbraak van Pro Persona kan de instelling daar ook vier of vijf andere cliënten van behandelen. De voorkeur gaat uit naar meer patiënten uit de eigen regio dan cliënten van het centrum die voor bijna de helft buiten de regio van Pro Persona wonen.

De sluiting is niet definitief. Eerst moeten de cliëntenraad, vereniging medisch specialisten en de ondernemingsraad hierover oordelen en moet de raad van bestuur ze officieel om advies vragen. De verwachting is dat het advies negatief uitpakt.

Intensive care van de ggz

Een van de psychiaters, Dominique van de Loo, stelt dat het CVP gezien moet worden als de intensive care binnen de geestelijke gezondheidszorg. Zonder het CVP zijn er veertig bedden minder voor mensen die klinische psychotherapie nodig hebben. Dat is een derde van alle bedden. Ambulante behandeling is voor hen niet de oplossing. Dat blijkt uit een groep cliënten die zeven tot acht van deze behandelingen heeft gehad, zonder resultaat. “Er is voor hen geen alternatief. Als wij gaan sluiten, vallen zij tussen wal en schip.”

De petitie is volgens Verbraak geen reden om van de voorgenomen sluiting af te zien.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky