Bij jeugdzorginstelling Icarus lopen constant jongeren weg

Afgelopen week riep de politie op mee te kijken naar de vermiste meisjes Shirly Bettink en Latisha Pfeiffer. Zij werden op 18 juli voor het laatst gezien bij jeugdzorginstelling Icarus in Cadier en Keer. Zij zijn niet de enigen. Dit jaar zijn er 160 jongeren weggelopen bij de gesloten instelling. Dat meldt 1Limburg. 

Volgens de directeur kampt de instelling met ernstige problemen. "De problemen waarmee jongeren bij ons kampen worden steeds zwaarder. We zien steeds meer tieners die drugs dealen of gebruiken, of die al in criminele netwerken zitten", aldus Harm Wijgergangs. Naar verluidt lopen de zware gevallen vaak weg. 

Geen gevangenis

De directeur benadrukt dat de gesloten jeugdinstelling geen gevangenis is. Er staat geen hek omheen. Dat mag ook niet, want de jongeren hebben geen meestal strafbare feiten gepleegd. Wel zit de deur op slot, maar dat houdt de weglopers niet tegen.  

Mix

Zowel jeugdgevangenissen en open instellingen zitten vaak vol. De rechter plaatst jongeren daarom regelmatig in een gesloten instelling. 

Door: Nationale Zorggids