Normal_ouders_jonge_ouders_zwanger

Connie Rijlaarsdam, oprichtster van het programma Nu Niet Zwanger, heeft de Els Borst Prijs in ontvangst mogen nemen. De prijs wordt uitgereikt door V&VN Verpleegkundig Specialisten voor haar inzet om ongewenste zwangerschappen tegen te gaan. Wat in 2014 begon met een pilot in Tilburg, is inmiddels een landelijk programma dat is opgenomen in het actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van Volksgezondheid. Dit meldt Skipr.

In het programma worden jonge en kwetsbare ouders geadviseerd over verschillende soorten anticonceptie en hoe zij zwangerschap kunnen voorkomen. Het gaat om mannen en vrouwen waarvan het mogelijk beter is als zij op dit moment niet in verwachting raken. Met het programma Nu Niet Zwanger heeft Rijlaarsdam zich volop ingezet om drempels te overkomen en om samen met de ouders de goede keuze met hen te maken.

Doorverwijzing vanuit jeugdzorg

Deelnemers aan het programma kunnen worden doorverwezen vanuit de jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg (ggz) en via de huisarts. Rijlaarsdam wil dan ook collega’s oproepen om te helpen met kwetsbaar ouderschap. “Ik doe daarom ook een appél op mijn vakgenoten om hun kennis en kunde in te zetten en gewoon altijd door te vragen.” Zo worden mogelijke drempels uit de weg geruimd en komt er ruimte voor zinnige gesprekken over anticonceptie en wat de beste keuze voor de betreffende ouders is.

Door: Nationale Zorggids