Week 39: dodelijke schietpartij, Ozempic en emotionele uitputting

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer dodelijke schietpartij door geneeskundestudent, uitgeputte zorgmedewerkers, diabetesmedicijn Ozempic in afvalklinieken en vergoedingen tandzorg voor ouderen en jongvolwassenen in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Een op de zes zorgmedewerkers emotioneel uitgeput

Een combinatie van hoge werkdruk, bureaucratie en mantelzorg speelt steeds meer zorgmedewerkers parten. Ongeveer een op de zes zorgmedewerkers geeft aan zich emotioneel uitgeput te voelen. Onder jongeren tot 36 jaar is dit zelfs een op de vijf.

Dinsdag: Tandartsen pleiten voor vergoeding voor ouderen en jongvolwassenen

De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers. Hierom pleiten de tandartsen voor vergoede mondzorg voor juist deze leeftijdsgroepen.

Woensdag: PFAS verhoogt kans op verschillende soorten kanker bij vrouwen

Nieuw onderzoek toont aan dat PFAS, niet-afbreekbare chemische stoffen, tot een verhoogd risico op verschillende soorten kanker bij vrouwen leidt. Zo hebben ze meer kans op eierstokkanker, baarmoederkanker en melanoom.

Donderdag: Mogen afvalklinieken diabetesmedicijn Ozempic gebruiken tijdens een tekort?

Afvalklinieken behandelen mensen met obesitas volop met Ozempic, terwijl er al maandenlang een tekort aan het diabetesmedicijn is. Het medicijn is zeer effectief om in korte tijd tientallen kilo’s mee te verliezen. De variant Wegovy die echt voor obesitaspatiënten is, wacht nog op goedkeuring. Mogen afvalklinieken Ozempic dan wel gebruiken?

Vrijdag: Verontrustende zaken in brief OM over Erasmus-MC schutter Fouad L.

Het Openbaar Ministerie stuurde eerder dit jaar een waarschuwingsbrief over geneeskundestudent Fouad L., die gisteren zijn buurvrouw, haar dochter en een docent van het Erasmus MC neerschoot. In de brieft schrijft het OM over dierenmishandeling, psychotisch gedrag, nazi-gerelateerde en rechtsextremistische afbeeldingen en verontrustende video’s op zijn telefoon.

Door: Nationale Zorggids