PFAS verhoogt kans op verschillende soorten kanker bij vrouwen

Nieuw onderzoek toont aan dat PFAS, niet-afbreekbare chemische stoffen, tot een verhoogd risico op verschillende soorten kanker bij vrouwen leidt. Zo hebben ze meer kans op eierstokkanker, baarmoederkanker en melanoom. Dit meldt Tubantia. 

PFAS komt voor in huishoudelijke en industriële producten die bijvoorbeeld vlek- en hittebestendig zijn, zoals de producten die Chemours ontwikkelt. Fenolen worden vaak gebruikt in voedselverpakkingen, kleurstoffen en persoonlijke verzorgingsproducten leiden ook tot een verhoogd risico op verschillende soorten hormoongerelateerde kankers.

Hormonaal actieve kankers zijn moeilijk te genezen en dat maakt het extra belangrijk om de oorzaken uit het milieu nader te onderzoeken. “Men zou zich hier zorgen over moeten maken omdat we weten dat mensen op grote schaal worden blootgesteld aan deze chemicaliën”, zegt betrokken onderzoeker Max Aug van USC Kreck School of Medicine. Opvallend is dat het verband tussen PFAS en eierstok- en baarmoederkanker vooral zichtbaar is bij witte Amerikaanse vrouwen. Zwarte vrouwen hebben vooral een verhoogd risico op borstkanker door fenolen. De chemische stof PFDE verhoogt het risico op melanoom.

Volgens de onderzoekers toont de studie niet direct aan dat blootstelling aan de chemicaliën leidt tot kankerdiagnoses, maar PFAS en fenolen spelen zeker een belangrijke rol. Eerder is al aangetoond dat PAS de leverfunctie en het immuunsysteem aantast. Ook kan de chemische stof leiden tot een verhoogd cholesterol en vruchtbaarheidsproblemen.

Lees ook: Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky