Normal_coronavirus_corona_covid

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: ‘Coronavirus naar mens vermoedelijk via twee diersoorten’

Hoewel de WHO-onderzoekers vinden dat ze niet voldoende vrij in Wuhan hebben kunnen werken, durfden ze maandag met vrij veel zekerheid te zeggen dat het coronavirus van een vleermuis naar een ander dier en van daar naar de mens is overgegaan. Later deze week zei de WHO-baas nog wel te willen onderzoeken wat de mogelijkheden van oorsprong in een lab zijn.

Dinsdag: eerste prik beschermt 80 procent bij Pfizer en Moderna

Wanneer iemand een enkele prik van de coronavaccins van Pfizer of Moderna krijgt, daalt de kans op besmetting met het coronavirus al met 80 procent. De tweede inenting verhoogt de bescherming naar 90 procent, maakte het Amerikaanse RIVM dinsdag bekend. Beide vaccins werken op dezelfde, nieuwe manier: met m-RNA.

Woensdag: apotheken verkopen nu coronazelftests

Enkele apotheken verkopen sinds woensdag voor 8,95 euro zelftests voor corona. Binnenkort zijn deze tests in alle apotheken beschikbaar en ook in drogisterijen en supermarkten. De zelftest is iets minder invasief dan de GGD-coronatest, maar ook minder betrouwbaar. Daarom is het niet aan te raden om deze test te gebruiken bij klachten.

Donderdag: vaccinatie voorkomt overdragen virus, bevestigt onderzoek 

Mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, kunnen het virus over het algemeen niet meer bij zich dragen. Dit houdt in dat ze anderen dus ook niet of nauwelijks kunnen besmetten. Amerikaans onderzoek bevestigt de vermoedens die nog niet eerder aangetoond konden worden.

Vrijdag: Nederlandse overleden door longembolie na coronavaccin AstraZeneca

Voor het eerst is in Nederland iemand overleden aan gezondheidsklachten die een bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca kunnen zijn. De vrouw kreeg last van de combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes. De bloedprop kwam bij de longen terecht, en die longembolie is fataal geworden. Het is niet bekend hoe oud de vrouw was.

Door: Nationale Zorggids