Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Vandaag staan acht artsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor de tuchtrechter om verantwoording af te leggen over de dood van een pasgeboren baby in 2014. De ouders van het overleden meisje houden acht gynaecologen, een kinderarts en anesthesist verantwoordelijk. Vandaag zijn alleen de gynaecologen aan de beurt, volgende week volgt een zitting met de twee andere zorgverleners. Dit meldt NOS. 

Dat er tien artsen voor het medisch tuchtcollege staan is vrij uniek. “Het gebeurt wel vaker dat mensen een klacht indienen tegen meerdere mensen tegelijk. Maar dit zijn wel heel veel artsen, en het gaat om een groot aantal klachten tegen iedere arts”, legt Marike van der Hart van het Eindhovense tuchtcollege uit.

Reeks medische missers

De ouders stellen dat een reeks aan medische missers heeft bijgedragen aan de dood van het tien dagen oude meisje. Uit onderzoek van RTL Nieuws in 2016 zou zijn gebleken dat een extra echo en spoedkeizersnede het kindje mogelijk betere overlevingskansen had gegeven. De ouders verwijten het ziekenhuis ook slechte nazorg.

Riskante afwijking 

De pasgeboren baby Luna overleed vijf jaar geleden tien dagen na de bevalling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Toen Luna’s moeder 36 weken zwanger was, bleek zij een placenta te hebben die uit twee delen bestond. Bloedvaten kunnen hierdoor anders lopen dan normaal. Een riskante afwijking, zo bleek. Het ziekenhuis had een echo moeten maken om te bekijken of de bloedvaten bij de vliezen in liepen. Indien dat zo was, zou een bloedvat kunnen scheuren zodra de vliezen braken. Deze echo werd nooit gemaakt.

Hersenbeschadiging 

Het meisje kwam met een flinke hersenbeschadiging ter wereld. De artsen stelden echter op het moment van geboorte dat de ouders een gezond kindje in hun armen konden sluiten. Pas later, in het Máxima Medisch Centrum, kregen ze te horen dat het meisje hersenschade had opgelopen en dat ze het waarschijnlijk niet zou overleven.

Belofte waarmaken

"Ik kan er niet mee leven dat de artsen eerst zeggen dat je een gezonde baby hebt, en die dan tien dagen later dood is. En dat is heel lang de enige informatie is die je krijgt. Ik moet weten wat er is gebeurd. Toen ze nog leefde heb ik Luna beloofd de waarheid boven tafel te krijgen. Die belofte moet ik waarmaken", aldus Luna's moeder Marloes Schuiling. 

Door: Nationale Zorggids