Week 24: Coronabeleid, te veel vitaminen, ouderenmishandeling & Omikron

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer 

in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Het coronabeleid kan en moet beter

Het coronabeleid van de overheid kan en moet op een aantal punten beter, constateert de Nationale ombudsman maandag in een rapportage. De ombudsman, Reinier van Zutphen, heeft de balans opgemaakt van coronagerelateerde klachten in de voorbije twee jaar en zijn inzichten gedeeld met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Ernst Kuipers.

Dinsdag: Feit of fictie: 'Te veel vitamines plas je gewoon uit

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: “Te veel vitamines plas je gewoon uit”.  

Woensdag: Wat is ouderenmishandeling en wat kunnen we ertegen doen?

Het misbruik van ouderen komt vaker voor dan we denken, omdat het voornamelijk plaatsvindt in de huiselijke kring, bijvoorbeeld door partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden of vrienden. Dit is een vorm van huiselijk geweld. Ook komt ouderenmishandeling voor in een zorginstelling, waarbij zorgprofessionals veelal de dader zijn.

Donderdag: De Tweede Kamer bespreekt langetermijnstrategie corona

De Tweede Kamer praat donderdag over de plannen van het kabinet om corona op lange termijn aan te kunnen. Maandag kwam zorgminister Ernst Kuipers met meer informatie over manieren waarop een mogelijk oplaaien van het virus moet worden aangepakt.

Vrijdag: Minder kans op langdurige Covid door Omikron

Mensen die met de omikronvariant van het coronavirus besmet zijn, lopen 20 tot 50 procent minder risico langdurige Covid te ontwikkelen dan mensen die de deltavariant hebben opgelopen. 

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong