Week 45: paddo's tegen depressie, kinderopvang in de natuur, euthanasie

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer paddo's tegen depressie, kinderopvang in de natuur, euthanasie en abortus in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Behandeling met paddo’s biedt hoopgevend resultaat tegen depressie

Een onderzoeksteam in het Universitair Centrum voor Psychiatrie van het UMCG heeft meegedaan aan een grote internationale studie naar het effect van een eenmalige psilocybine-behandeling bij patiënten met een hardnekkige depressie. De onderzoekers ontdekten dat psilocybine zorgde voor een positief effect op patiënten met depressie.

Dinsdag: 'Kinderopvang buiten in de natuur moet de norm worden'

Steeds meer ouders lijken te kiezen voor een groene kinderopvang. Zij willen dat hun kroost volop vrij kan buitenspelen in een gezonde natuurrijke omgeving. Belangrijk, want kinderen die veel buiten zijn, bewegen meer, zijn gezonder en ontwikkelen zich op allerlei vlakken beter.

Woensdag: Nieuwe zorgverzekeraar houdt abortus en euthanasie uit basisverzekering 

Er is een nieuwe zorgverzekeraar op de markt: Care4Life. Nadat christelijke verzekeraar Pro Life, onderdeel van Zilveren Kruis, bekend maakte te stoppen met het uitsluiten van vergoeding voor abortus en euthanasie, voelde Care4Life de behoefte om dit gat op te vullen

Donderdag: Kinderen bellen vaak met de Kindertelefoon om te praten over stress

Kinderen en jongeren die naar De Kindertelefoon bellen en naar de supportlijn voor jongvolwassenen Alles Oké? doen dat vaak om te praten over stress. "We merken dat kinderen en jongvolwassenen veel druk ervaren in deze tijd. Vanuit school en studie, maar ook vanuit ouders", zegt directeur Roline de Wilde van De Kindertelefoon en de Alles Oké? Supportlijn.

Vrijdag: Tijdens zomervakantie zijn er 58 kinderen ontvoerd

Tijdens de zomervakantie van dit jaar zijn 58 kinderen ontvoerd door een van hun ouders. Veertig van hen zijn ontvoerd vanuit Nederland naar het buitenland en achttien kinderen vanuit het buitenland naar Nederland.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong