Week 15: het belangrijkste coronanieuws van deze week

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. We kunnen er niet meer om heen: het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding nemen het nieuws volledig in beslag. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week:

Maandag: GGD'en beginnen met testen zorgmedewerkers buiten ziekenhuizen

De 25 GGD'en begnnen maandag met het testen van zorgmedewerkers die buiten de ziekenhuizen werken met patiënten en coronaverschijnselen hebben. De gezondheidsdiensten hebben hiervoor speciale testfaciliteiten ingericht. Enkele GGD'en hebben coronateststraten gemaakt, waarbij de betrokkenen de auto niet uit hoeven. De mensen die de testen afnemen, hebben beschermingsmiddelen aan.

Dinsdag: risico's coronavirus groter voor mensen met slaapapneu

De risico’s van het coronavirus zijn groter voor mensen met slaapapneu. Voor hen is het van extra belang dat zij zich houden aan de maatregelen van het RIVM. Deze waarschuwing geven slaapprofessionals van de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL) en de ApneuVereniging.

Woensdag: Opkikker-actie voor gezinnen met chronisch ziek kind

De actie van Stichting Opkikker om gezinnen met een chronisch ziek kind wat op te beuren, was een groot succes. Twee dagen lang reden vrijwilligers door het hele land op Opkikker-knuffels en persoonlijke kaartjes langs te brengen bij chronisch zieke kinderen en hun gezin.

Donderdag: zorgen over stijging coronapatiënten in verpleeghuizen

Het aantal coronapatiënten in verpleeghuizen blijft stijgen. Sinds afgelopen maandag zijn er volgens de vereniging, op basis van cliëntendossier Nedap Ons, 175 nieuwe bevestigde coronapatiënten en 293 nieuwe verdenkingen op Covid-19 bijgekomen. In totaal zijn er volgens Verenso 1779 geregistreerde patiënten in verpleeghuizen waarbij sprake is van Covid-19. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. 

Vrijdag: baby's kunnen mogelijk in baarmoeder besmet raken met coronavirus

Vier baby's in de Chinese stad Wuhan zijn volgens Chinese onderzoekers waarschijnlijk in de baarmoeder besmet met het nieuwe coronavirus. De vier pasgeborenen vertoonden enkel lichte symptomen van het virus en hoefden niet aan de beademing. Drie van de moeders vertoonden voor de geboorte al symptomen van het longvirus.

En dan nog dit: zeven adviezen bij eenzaamheid en verveling door corona

Je mentale gezondheid kan flink te lijden hebben onder de coronacrisis. Misschien ben je ineens eenzaam door het gebrek aan sociale contacten of verveel je je omdat je de hele dag thuis zit. Mocht je al kampen met psychische problemen, dan komt de coronacrisis er nog bovenop. Hoe kun je de negatieve gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus tegengaan? Lees hier adviezen om beter om te gaan met eenzaamheid en verveling.

Door: Nationale Zorggids