Zorgverzekeraar CZ maakt de premie bekend

De meest gekozen basisverzekering (Zorg-op-maatpolis) kost volgend jaar 138,25 euro per maand. Dat is een stijging van 3,75 euro. Dat meldt ANP Expert Support. 

De zorgpremie wordt bepaald door de kosten die nodig zijn om de zorg volgend jaar te betalen. Die kosten nemen toe, onder meer door de stijgende lonen en prijzen in de zorg, maar ook door vergrijzing. Daardoor stijgt de premie. Voor collectief verzekerden is deze stijging komend jaar sterker door het vervallen van de collectiviteitskorting. Door de inzet van reserves wordt de stijging van de premie voor alle verzekerden beperkt. CZ zet daarvoor een bedrag van 110 miljoen euro in.

Prinsjesdag

De premiestijging is lager dan de verwachting die het kabinet tijdens Prinsjesdag aankondigde. Toch wil CZ bestuursvoorzitter Joep de Groot niet spreken van een meevaller. “Het is een tijd waarin alles duurder wordt, praktisch iedereen merkt het. Dan kan een stijging van de premie extra hard aankomen, met name bij onze verzekerden in een kwetsbare positie. En we weten dat financiële problemen een enorm effect hebben op het welzijn en de gezondheid van mensen. Tegelijkertijd stijgen de zorgkosten wel door, dat knelt enorm.” Om de stijging van de premie te beperken, wordt door CZ 3 euro per maand per verzekerde ingezet uit de reserves.

Niet alleen de grens van de betaalbaarheid is in zicht, ook het verwachte personeelstekort zal de komende periode verder toenemen. “Het eerlijke verhaal is dat we met hetzelfde aantal mensen meer zorg moeten gaan leveren. Dat betekent dat de zorg moet veranderen. Dat is geen eenvoudige opgave, al zien we op verschillende plekken dat het kan. Wij blijven ons hiervoor continu inzetten, want het is noodzakelijk om nu door te pakken en keuzes te maken. Toegankelijkheid van goede zorg is geen vanzelfsprekendheid.”

Door: Nationale Zorggids