Normal_allianz_dbonline_aanvraag_nzg

Gedurende het dagelijkse leven, hebben we te maken met allerlei risico’s. Risico’s die grote gevolgen kunnen hebben voor hoe we ons leven leiden. Of met ingrijpende financiële consequenties. Om deze gevolgen niet tot financiële problemen te laten leiden, kun je bepaalde risico’s afdekken. Een zorgverzekering voor medische kosten is bijvoorbeeld verplicht. Net zoals een WA-verzekering voor autobezitters. Hoe zit dat eigenlijk met de overlijdensrisicoverzekering? 

Wat is een overlijdensrisicoverzekering eigenlijk 

Allereerst is het waarschijnlijk goed om nog even uit te leggen wat een overlijdensrisicoverzekering (ook wel ORV genoemd) ook alweer is. Een overlijdensrisicoverzekering keert een afgesproken bedrag uit, indien je tijdens de looptijd komt te overlijden. Zo bescherm je nabestaanden zoals je partner en kinderen tegen de financiële gevolgen van je overlijden. Dan kunnen ze financieel verzorgd verder. 

Niet wettelijk verplicht, maar soms wel verplicht bij een hypotheek 

In Nederland ben je niet wettelijk verplicht een ORV af te sluiten. Toch kan het wel zeker aan te bevelen zijn. Mocht je vroegtijdig komen te overlijden, dan krijgen je partner en eventuele kinderen naast natuurlijk het verdriet in ieder geval geen financiële zorgen. Met het uitgekeerde bedrag kunnen ze de hypotheek of de huur blijven betalen, of andere vaste lasten. Ook kun je het bedrag bijvoorbeeld besteden aan de studie van je kinderen 

In sommige gevallen stellen overigens hypotheekverstrekkers een overlijdensrisicoverzekering wel verplicht bij het aangaan van een hypotheek. Zo willen ze het financiële risico afdekken dat ze lopen bij hypotheken. In het verleden was een ORV verplicht bij een NHG-hypotheek, maar deze voorwaarde is enkele jaren geleden afgeschaft. Bepaalde hypotheekverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering wel verplicht bij een hypotheekbedrag dat hoger is dan een bepaald percentage van de marktwaarde. Bijvoorbeeld tachtig of honderd procent.

Verschillende soorten orv’s

Wil je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, dan is het goed om te weten dat er drie verschillende soorten zijn. Om erachter te komen welk type het beste bij jouw situatie past, moet je rekening houden met het type financiële lasten dat je op wil vangen bij een eventueel vroegtijdig overlijden.

  • Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering: wordt vooral afgesloten in combinatie met een annuïtaire hypotheek. Het uit te keren bedrag daalt jaarlijks mee met het resterende hypotheekbedrag.
  • Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering: wordt vooral afgesloten om wegvallende inkomsten na overlijden op te vangen. Het uit te keren bedrag daalt jaarlijks met een vast percentage.
  • Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering: wordt vooral afgesloten om vaste lasten af te dekken die jarenlang gelijk blijven, zoals een aflossingsvrije hypotheek. Het uit te keren bedrag verandert niet gedurende de gehele looptijd.

Mogelijk besparen door te vergelijken

Afgelopen jaren is een stijgende trend zichtbaar van het aantal mensen dat van zorgverzekering wisselt. Steeds meer mensen hebben door dat het kan lonen om verschillende zorgaanbieders te vergelijken. Of het nu enkel gaat om de hoogte van de premie, of om andere voorwaarden. De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren over het algemeen wat gedaald. Het zou dus ook een besparing kunnen opleveren je overlijdensrisicoverzekering opnieuw af te sluiten bij je huidige of een andere verzekeraar. Let wel op dat je de voorwaarden goed vergelijkt, voordat je besluit om over te sluiten.

Steeds meer mensen hebben een wat krappere portemonnee vanwege de aanhoudende hoge inflatie. Het is dus zeker raadzaam eens door te nemen of alle verzekeringen die je hebt afgesloten, nog wel nodig zijn. Hoewel het natuurlijk een persoonlijke afweging is, weegt de lage premie van een orv niet op tegen het financiële risico dat je ermee afdekt.