Aantal voedselinfecties stijgt: RIVM adviseert strengere controles op kip
In 2024 kregen bijna 2 miljoen Nederlanders een voedselinfectie, ruim 100.000 meer dan in 2023. Vooral de bacterie salmonella enteritidis veroorzaakte een flinke toename van ziektegevallen. Maar ook het aantal besmette pluimveebedrijven groeide vorig jaar. Daarom dring het RIVM ook aan op extra maatregelen om salmonella onder kippen terug te dringen. Dit meldt het RIVM.
Het jaarrapport laat zien dat het aantal mensen dat ziek werd door salmonella enteritidis in 2024 hoger lag dan in de jaren 2015-2019. In april 2025 stuurde het RIVM een brief met zorgen over de stijging naar de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid, met het advies om kipbedrijven vaker te testen dan iedere acht weken, testresultaten beter te delen en analyseren, besmette kippen sneller te verwijderen én om het hoge besmettingscijfer in Nederland te vergelijken met andere landen in Europa.
Norovirus
Naast salmonella kwamen in 2024 ook meer infecties voor door E. coli, hepatitis A en het norovirus. Het RIVM vermoedt dat een nieuwe norovirusvariant en verminderde weerstand bij mensen bijdragen aan de toename. De ziektelast nam ook nog eens toe: mensen waren langer ziek en hadden meer klachten, van diarree en braken tot ernstigere aandoeningen zoals leverontsteking of hersenvliesontsteking. De economische schade steeg naar 566 miljoen euro.
Adviezen voor consument
Het RIVM benadrukt dat consumenten zelf ook risico’s kunnen verkleinen door geen rauwe kip te eten, eieren goed te koken of bakken, handen te wassen na contact met rauwe eieren en door eieren gekoeld te bewaren. Vooral voor mensen met een aangetast immuunsysteem zijn dit belangrijke maatregelen.