Normal_eieren_ei_eten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was niet opgewassen tegen de grote crisis rondom het bestrijdingsmiddel fipronil dat in eieren is terechtgekomen. Ook was er niet genoeg mankracht om alle vragen van consumenten en boeren te beantwoorden. Minister Schouten van Voedselkwaliteit heeft een commissie opdracht gegeven onderzoek te doen naar de fipronilcrisis. Meldpunt Fipronil heeft de rol van de NVWA slecht beoordeeld in een evaluatierapport. Dit meldt Telegraaf. 

Meldpunt Fipronil oordeelt dat de NVWA te laat ingreep en dat de crisis daarom veel groter is geworden dan nodig was. Het meldpunt is opgericht door een aantal gemeenten, landbouworganisatie LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) omdat het voor boeren niet duidelijk was hoe zij moesten handelen. Veel boeren zijn zowel financieel als emotioneel getroffen door de crisis.

De crisis ontstond toen bleek dat het bestrijdingsmiddel fipronil was gebruikt in stallen met kippen, waardoor de stof in eieren terecht kwam. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De NVWA werd al door de Tweede Kamer verweten laconiek te hebben gereageerd op de aanwezigheid van de stof in eieren. De NVWA zou gefaald hebben om toezicht te houden op de voedselveiligheid. Zo waren er al tips binnengekomen over vermeend gebruik van het middel, maar daarop is geen actie ondernomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids