Normal_rss_entry-160909

Duizenden mensen waren zondagmiddag aanwezig bij de 'omarming' van het ziekenhuis in Lelystad. Dat zegt fractievoorzitter van GroenLinks en een van de woordvoerders van de actie, Sjaak Kruis. Op foto’s en filmpjes van de door de gemeenteraad van Lelystad georganiseerde actie is te zien dat de oproep om het ziekenhuis te komen omarmen inderdaad niet aan dovemansoren was gericht.

"Er zijn heel veel mensen gekomen. Het hele plein staat volledig vol’’, aldus Kruis gisteren. De sfeer was volgens hem goed en strijdbaar. De aanwezigen wilden dat sterker wordt ingezet op het behouden van een volwaardig ziekenhuis, aldus het raadslid. "We laten via deze maatschappelijke druk merken hoe belangrijk dat is. Dit gebied telt 140.000 mensen. Het is gek dat daar straks geen volwaardig ziekenhuis meer voor is.’’

Het omarmen van het ziekenhuis gebeurde ook echt, aldus Kruis. Het idee was een cirkel te maken, maar die werd een aantal rijen dik. Mensen gingen hand in hand, arm in arm, schouder aan schouder om het ziekenhuis heen staan', aldus het raadslid op het moment dat de omarming daadwerkelijk werd ingezet.

Collectief belang

Onder anderen burgemeester Ina Adema van Lelystad hield een toespraak. Ook de commissaris van de Koning, de burgemeester van Dronten en de locoburgemeester van Noordoostpolder kwamen naar de manifestatie. "Dat toont duidelijk aan dat er een collectief belang is’’, aldus Kruis.

Ook de Lelystadse wethouder Elly van Wageningen was erbij. "Zoveel mensen die het ziekenhuis van Lelystad omarmen. Mooi!’’, twittert ze. Sommige aanwezigen namen spandoeken mee, met daarop teksten als 'Red onze ziekenhuizen'.

Vorige week bereikten de curatoren en ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk een akkoord over de doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen, waarvan de hoofdlocatie in Lelystad staat. Kort daarvoor meldde minister Bruno Bruins voor Medische Zorg dat als de doorstart van het failliete ziekenhuis in Lelystad slaagt, inwoners er blijven terechtkunnen voor 70 tot 80 procent van de ziekenhuisbezoeken. Maar volwaardige afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde zijn er voorlopig niet haalbaar.

Door: ANP