Normal_autoongeluk__auto__ongeluk__schade

Vanaf het nieuwe jaar zal rijden onder invloed van alcohol en roekeloos rijgedrag zwaarder bestraft worden. De Eerste Kamer heeft gisteren een wetsvoorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aangenomen dat er voor zorgt dat verkeershufters tot maximaal zes jaar de cel in kunnen gaan. Dit meldt De Stentor.

Minister Grapperhaus wil automobilisten die "een gevaar op de weg zijn" steviger aanpakken. Daarom gaat de maximale straf voor gevaarlijk rijden omhoog van twee naar zes maanden. Dit geldt ook voor incidenten waarbij geen sprake van schade of letsel is. Onder gevaarlijk rijden valt bijvoorbeeld inhalen op een gevaarlijke manier. Rijden onder invloed, rijden zonder (geldig) rijbewijs en doorrijden na een ongeluk worden ook zwaarder bestraft. Deze straf wordt verhoogd van drie maanden celstraf naar één jaar.

Zeer gevaarlijk rijgedrag kan bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. Het gaat dan om meerdere overtredingen die achter elkaar worden gemaakt, zoals door rood rijden, te hard rijden en ook nog op de smartphone bezig zijn. Als dit zeer gevaarlijke rijgedrag ook een ernstig ongeluk veroorzaakt kan de straf oplopen tot zes jaar.

Door: Nationale Zorggids