Normal_vleeswaar

Productwaarschuwing.nl heeft in 2019 227 meldingen gepubliceerd van veiligheidswaarschuwingen en terugroepacties. Net als een jaar eerder betrof meer dan de helft daarvan levensmiddelen, in totaal 122. Dat zijn er voor die categorie vier meer dan in 2018. Dit meldt Productwaarschuwing.nl. 

Iets meer dan de helft van het aantal meldingen in 2019 betrof levensmiddelen. Er was een duidelijke stijging in het aantal meldingen als gevolg van ontbrekende allergeneninformatie of kruisbesmetting met een allergeen in een grondstof. Het aantal meldingen in de categorie bacteriële besmetting bleef vrijwel gelijk, met 38. In die categorie vielen twee terugroepacties op: gehaktballen met listeriabesmetting die onder andere in diverse maaltijden verwerkt waren en natuurlijk de grote terugroepactie van vleeswaren uit de fabriek van Offerman in oktober.

Listeria bij vleesproducent Offerman 

Jumbo, Albert Heijn, Aldi en enkele groothandels haalden in oktober collectief hun voorverpakte vleeswaren van producent Offerman uit de schappen omdat deze mogelijk besmet zouden zijn met listeria. Listeria kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, ouderen en zwangere vrouwen; het kan namelijk leiden tot vroeggeboorte of een miskraam. Volgens het RIVM heeft zeker één vrouw een miskraam gehad door een besmet product van de vleesproducent. Drie mensen zijn in de afgelopen twee jaar aan een listeriabesmetting bezweken en twintig anderen werden ziek.

Het aantal terugroepacties dat betrekking had op producten voor kinderen daalde in 2019 sterk. Met 41 gepubliceerde waarschuwingen ligt dat aantal zo’n 30 procent lager dan in 2018. 

Door: Nationale Zorggids