RIVM maakt eerste Nederlandse patiënt met coronavirus bekend

Bij een mannelijke patiënt in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is een infectie met het nieuwe coronavirus aangetroffen. Het RIVM heeft dit donderdagavond bevestigd aan de hand van laboratoriumonderzoek door het RIVM zelf. De patiënt is kortgeleden in Lombardije in Italië geweest en is direct in isolatie in het ziekenhuis gegaan. De GGD brengt contacten van deze patiënt in kaart door middel van contactonderzoek. Dit meldt Rijksoverheid.

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze personen (die contacten worden genoemd) worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Vast protocol

Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.

Symptomen van coronavirus

Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest. Iemand die de afgelopen 14 dagen in een gebied is geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in enkele gemeenten in Italië) met koorts en een van de hiervoor genoemde luchtwegklachten, kan worden getest op COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus met de naam SARS-CoV-2. Die test kan een arts ook aanvragen als voor iemand met deze klachten als hij of zij contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Meer actuele informatie over het coronavirus en de eerste besmetting in Nederland op de website van het RIVM. Lees ook meer over hoe het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis handelt in de opvang van de eerste patiënt met het coronavirus.

Door: Nationale Zorggids