Patiëntendossiers beheren

Sinds de corona-uitbraak werken veel zorgprofessionals die een kantoorfunctie vervullen vanaf thuis. Veel van die thuiswerkers moeten daardoor met vertrouwelijke patiëntendossiers werken op hun privécomputer en eigen internetnetwerk. Die zijn echter vaak minder goed beveiligd dan de computers op kantoor. Om ook thuis een eventueel datalek te voorkomen, is het belangrijk dat thuiswerkers extra beveiligingsmaatregelen nemen. 

Omdat de zorg overbelast raakt, is er juist onder zorgpersoneel dat thuis kan werken extra veel bereidheid om dat ook te doen. Alle personeelsleden die normaal gesproken op kantoor werken, werken nu veelal thuis. Op die manier beperken zij het contact met collega’s en voorkomen zij besmetting en verspreiding van het virus.
 

Het veiligheidsrisico van thuiswerken

Voor zorgprofessionals is het belangrijk dat zij vertrouwelijk omgaan met gegevens uit de patiëntendossiers en alle mogelijke maatregelen nemen om een datalek van dergelijke gegevens te voorkomen. 
 
Thuis is de beveiliging van die gegevens alleen minder vanzelfsprekend dan op de werkplek van het kantoor. Het is daarom goed om zorgpersoneel bewust te maken van de mogelijkheden die er zijn om de beveiliging van hun eigen computer te verhogen.
 
Het wifi-netwerk en de computers in zorgkantoren zijn vaak extra goed beveiligd om veilig te kunnen werken met de persoonsgegevens van patiënten. Op eigen computers is er vaak wel sprake van een firewall en virusscanner, maar dit biedt onvoldoende beveiliging tegen cybercriminelen en hackers die azen op gegevens uit patiëntendossiers.
 
Dat betekent niet dat het altijd onveilig is om thuis een patiëntendossier in te zien. Maar wanneer de gegevens niet versleuteld zijn, kan een kwaadwillende - wanneer diegene toegang krijgt tot een computer - de gegevens met weinig moeite inzien. Als zorgprofessional kun je hier gelukkig extra beveiligingsmaatregelen voor nemen. 
 

Beveiligen van de patiëntendossiers

Het is zaak om alles wat je op internet onderneemt, te versleutelen. Op die manier kan een cybercrimineel, zelfs wanneer diegene jouw gegevens in probeert te zien, geen persoonsgegevens uitlezen. 
 
Dat versleutelen doe je met behulp van een VPN, een zogeheten Virtual Private Network. Zo’n netwerk zorgt ervoor dat al je internetverkeer via een extra server verloopt en die stuurt al jouw internetverkeer gecodeerd het web op.
 
Ook als je via bijvoorbeeld Citrix of VMware inlogt bij een bedrijfsnetwerk, doe je er verstandig aan om daarnaast een VPN in te schakelen. Hoewel zulke programma’s ook beveiliging bieden, is het minder veilig dan wanneer je tegelijkertijd een VPN inschakelt. 
 

Een VPN inschakelen 

Als je een VPN in wilt schakelen, heb je een VPN-abonnement nodig. Omdat er veel VPN-aanbieders zijn die ieder weer andere eigenschappen hebben, is het van belang om je te verdiepen in de verschillen. 
 
Om de keuze makkelijker te maken, heeft VPNGids.nl alle aanbieders getest en de beste VPN’s op een rijtje gezet. Het is vooral belangrijk om te letten op de VPN die het beste is op het gebied van veiligheid.