Feit of fictie: ‘Van lippenbalsem drogen je lippen sneller uit’

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: “Van lippenbalsem drogen je lippen sneller uit.”

Als de temperatuur daalt, krijgen veel mensen last van droge handen of lippen. De huid droogt uit en lippen en mondhoeken barsten. Om dat voor te zijn of te verhelpen, smeren veel mensen lippenbalsem op hun lippen. Maar helpt dit eigenlijk wel of is het juist de oorzaak van het probleem?

Lippen drogen sneller uit dan de andere delen van het gezicht. Dit komt doordat dit een ander soort huid is. Deze huid is een soort slijmvlies – zoals in neus en mond – en droogt uit als je eraan likt. Dit komt door bepaalde enzymen in speeksel. Doe dat dus niet als je last hebt van droge lippen.

Verslaafd

Lippenbalsem smeren lijkt ook al niet te helpen. Net als bij neusspray, kun je aan lippenbalsem ‘verslaafd’ raken. Dit komt doordat veel mensen het vettige gevoel op hun droge lippen fijn vinden, terwijl sommige balsems eigenlijk een uitdrogende werking hebben. Hoe vaker je smeert, des te droger je lippen worden. Dit hangt af van de bestanddelen. Vaak zit er petroleum in deze lippenbalsems. Op een gegeven moment zouden de lippen geen natuurlijke olie meer aanmaken. 

Hydraterende lippenbalsem

Kies dus voor lippenbalsem die de lippen hydrateert, en niet voor lippenbalsem die alleen een vettig laagje aanbrengt en juist vocht onttrekt aan de lippen.

Lees ook: "Je wordt ziek als je met nat haar naar buiten gaat"

Conclusie

Lippenbalsem droogt de lippen niet per se uit, maar als je een lippenbalsem met de verkeerde ingrediënten koopt, zoals petroleum, is dit wel het geval. Deze vettige lippenbalsems drogen de lippen juist verder uit en zorgen ervoor dat de lippen zelf geen olie meer aanmaken. Hier is echter een oplossing voor. Koop hydraterende lippenbalsem.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong