Normal_health-insurance-concept-2022-10-24-22-45-37-utc-min__1_

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer arrestaties op een zorgboerderij, de griepepidemie, een berisping voor een huisarts en peuters die de tandarts niet bezoeken in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: twee Groningse medewerkers vast om mishandelen bewoners zorgboerderij

Twee mannen die op een zorgboerderij in het Groningse dorp Wedde werkten, hebben daar mogelijk bewoners mishandeld. Ze zijn maandag aangehouden. Volgens de politie zijn er meerdere aangiften en meldingen binnengekomen.

Dinsdag: berisping en waarschuwing voor artsen die darmobstructie bij 13-jarige jongen misten

Het medisch tuchtcollege heeft een huisarts een waarschuwing gegeven en een ander een berisping. Beiden handelden nalatig bij de zorg aan de 13-jarige Emmanuel Duru. Bovendien werd bij hem een verkeerde diagnose gesteld. Duru had een meervoudige beperking en werd eind mei ziek. Na vier dagen kwam hij te overlijden. Lees hier wat er misging.

Woensdag: ruim 60 procent van de peuters bezoekt geen tandarts

Ruim 60 procent van de kinderen van 2 en 3 jaar oud bezoekt geen tandarts. Terwijl het advies is om vanaf die leeftijd de tanden twee keer per jaar te laten controleren. De melktanden moeten vanaf deze leeftijd worden gepoetst en onderhouden. Per provincie zijn er ook grote verschillen. Zo is in Flevoland de grootste inhaalslag te maken.

Donderdag: officieel sprake van griepepidemie in Nederland

Er is een griepepidemie in Nederland. De afgelopen twee weken nam het aantal mensen met griep (influenza) flink toe. In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus gevonden. Naast het griepvirus gaan er in Nederland ook andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken. Zoals het RS-virus, het coronavirus, het humaan metapneumovirus en het rhinovirus.

Vrijdag: mensen die jarenlang dezelfde zorgverzekering hebben betalen onnodig premie

Bijna vier op tien Nederlanders zitten al tien jaar of langer bij dezelfde zorgverzekeraar. 34 procent heeft al tien jaar of langer dezelfde zorgverzekering. Vooral de Gen X en Babyboomers stappen nooit over en betalen waarschijnlijk al jaren onnodig premie voor een niet passende dekking.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky