Nederland verbiedt iPhone 12 met te hoge elektromagnetische straling niet

De iPhone twaalf overschrijdt mogelijk de Europese limieten voor elektromagnetische straling. Frankrijk heeft hierom tijdelijk een verkoopverbod van deze smartphone ingesteld en de Nederlandse Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heeft Apple erop aangesproken. Uit onderzoek naar elektromagnetische straling van telefoons blijkt dat het lichaam 5,72 watt straling per kilogram gewicht uit de iPhone 12 opneemt als iemand deze in zijn of haar zak draagt. Dit is 1,74 watt boven de toegestane limiet. Dit melden de Telegraaf en NOS.

De NDI zegt niet te twijfelen aan het laboratoriumonderzoek waarop de Fransen hun verkoop verbod baseren, maar wil eerst contact met Apple. “Want Nederland hecht net als Frankrijk veel waarde aan het veilig gebruik van mobiele telefoons.”

Opwarming lichaam

Het enige bekende effect van elektromagnetische straling is dat het het lichaam kan opwarmen. Daarom heeft Europa ook limieten ingesteld. Andere gezondheidseffecten zijn nog niet bewezen.

Een beetje straling is dan ook niet erg, ook niet voor mensen die de betreffende iPhone 12 hebben. “Maar als je koorts hebt, de trap oploopt of sport dan warmt je lichaam wel nog meer op.” Er ontstaan pas gezondheidseffecten bij een stijging van 1 graad, maar een lichaam dat de warmte niet goed afvoert, kan flink opwarmen. Door met een oortje te bellen of de telefoon niet tegen het lichaam te houden, kun je dit voorkomen, adviseert Monique Beerlage van Kennisplatform Elektromagnetische Velden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky