Hersenstichting: ‘Permanente wintertijd gunstig voor de volksgezondheid’

Komend weekend zetten we de klok weer een uur terug en gaat daarmee de wintertijd in. Het verzetten van de klok betekent een aanpassing van de biologische klok van het lichaam, wat niet voor iedereen makkelijk is. De Hersenstichting pleit voor een permanente wintertijd omdat dit gunstig is voor de volksgezondheid. De zon komt vroeger op, het zorgt voor minder slaapverstoringen en het past het beste bij ons dag-nachtritme. Dit meldt de Hersenstichting. 

Doordat de zon vroeger opkomt, hebben mensen in de winter meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor de biologische klok is juist dat ochtendlicht zeer belangrijk. Onder invloed van licht zorgt de biologische klok namelijk voor het 24-uursritme. Daglicht in de vroege ochtend betekent een wakkerder gevoel en een beter slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip.

Standaardtijd aanhouden

In 2018 stelde de Europese Commissie al voor dat alle lidstaten een vaste tijdinstellingen kiezen voor het hele jaar en dus niet meer wisselen tussen zomer- en wintertijd Daarop liet het ministerie van Volksgezondheid het RIVM onderzoek doen naar de effecten op de volksgezondheid van de twee vaste tijdinstellingen en de wisselingen. Volgens de Hersenstichting was de conclusie helder: het is beter voor de volksgezondheid wanneer Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) aanhoudt. Het zou zelfs nog beter zijn als Nederland de tijd rond de nulmeridiaan in Greenwich (Engeland) het hele jaar door instelt: dat is één uur vroeger dan onze standaardtijd.

Gezondere hersenen

Een goede nachtrust heeft op de korte- en langetermijn positieve gevolgen voor de hersenen. Op de korte termijn zorgt een goede nachtrust ervoor dat iemand is uitgerust en voldoende energie heeft voor de dag. Goed slapen zorgt er ook voor dat mensen lekkerder in hun vel zitten en zich beter kunnen concentreren. Het geheugen is beter met een goede nachtrust en sombere gevoelens en prikkelbaarheid nemen af. Op de lange termijn heeft goede slaap een positieve invloed op het afweersysteem. Langdurig goed slapen verkleint daarnaast de kans op aandoeningen die moeilijk of niet overgaan, zoals dementie, depressie, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.

Voor mensen die moeite hebben met de wisseling naar de wintertijd adviseert de Hersenstichting regelmaat, voldoende daglicht overdag, genieten van het extra uurtje in de ochtend en vermijding van fel licht in de avonduren (ook met blauwlichtfilter).

Lees ook: Wat doet de overgang van zomer- naar wintertijd met ons lichaam?

Door: Nationale Zorggids