Roche treedt ook toe tot populaire markt afslankmiddelen

Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.

De medicijnen van Carmot bevinden zich nu nog in een vroeg ontwikkelingsstadium. Maar Roche spreekt van middelen "met het allerbeste potentieel voor de behandeling van obesitas bij mensen met en zonder diabetes". Het belangrijkste middel van Carmot is een injectie met de naam CT-388. Deze richt zich op de behandeling van mensen met diabetes type 2.

Het middel is vergelijkbaar met het middel Mounjaro van de Amerikaanse farmaceut Eli Lilly. Die onderneming kreeg onlangs goedkeuring van de Europese autoriteiten om het diabetesmedicijn op de markt te brengen. Daarvoor gaven de Amerikaanse en Britse autoriteiten al hun goedkeuring; dat middel wordt onder de naam Zepbound op de markt gebracht.

Concurrentiestrijd

Met de overname van Carmot kan Roche op termijn de concurrentiestrijd aangaan met Eli Lilly, maar ook met het Deense Novo Nordisk. Beide bedrijven zijn druk met het opvoeren van hun productie om te kunnen voldoen aan de grote vraag. De verwachting is dat de markt voor deze medicijnen binnen zeven jaar de grens van 100 miljard dollar zal overschrijden.

Novo Nordisk is door diabetesmedicijnen Wegovy en Ozempic in korte tijd uitgegroeid tot het waardevolste bedrijf van Europa. Sinds beroemdheden als Kim Kardashian en Elon Musk de medicijnen aanprijzen, worden ze ook veel gebruikt als afslankmiddel.

Door: ANP