40 procent van de TikTok-video’s met medische claims is onbewezen of fout

Uit een neutrale steekproef van Radar blijkt dat twee vijfde van de medische video’s op Tiktok onbewezen of foute informatie bevat. Zo claimen TikTokkers dat bij oorsuizen een brandende kaars in je oor gestoken kan worden en dat griepseizoen niet bestaat. Een groep artsen heeft op verzoek van Radar 139 video’s met medische insteek beoordeeld en komt tot de conclusie dat er regelmatig sprake is van medische desinformatie. Dit tot grote zorgen van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, meldt Radar. 

Ruud Coolen van Brakel stelt dat als hij in lingerie op de catwalk bij Victoria’s Secret zou staan, hij direct in een steriel ziekenhuis terecht zou komen. “Maar als Doutzen Kroes iets roept over medische zaken moet ik dat blijkbaar serieus nemen.” Kroes heeft zich vooral tijdens de coronapandemie erg uitgesproken over het coronavirus en de vaccins ertegen. Maar anderen op TikTok hebben het over brandende kaarsen in je oor en ontkennen het griepseizoen. En dat is te merken in de spreekkamer van huisartsen.

Natuurlijke anticonceptie

Vooral jongeren lijken hun gedrag aan te passen en dat kan schadelijke gevolgen hebben. Huisarts Jojanneke Kant uit Den Haag sprak hier zich afgelopen zomer over uit. Ze vertelde op LinkedIn over een 18-jarige patiënte die zwanger was. De huisarts had meerdere gesprekken met haar gehad over anticonceptie, maar verloor van de gezondheidsgoeroes op social media. Haar patiënte weigerde hormonale anticonceptie en hield vast aan periodieke onthouding en temperatuur meten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky