Huisarts ziet vaker patiënten die liever luisteren naar gezondheidsgoeroes

Huisarts Jojanneke Kant uit Den Haag maakt zich grote zorgen over de opkomst van online gezondheidsgoeroes en een handvol Bekende Nederlanders die medische onjuistheden delen op social media. Vrouwen willen na deze berichten geen hormonale anticonceptie meer slikken en patiënten weigeren soms een antibioticakuur omdat je je darmen er vijf jaar lang mee zou beschadigen. Ondertussen hebben huisartsen te maken met ongewenst of onbedoeld zwangeren en patiënten met hevige infecties omdat ze hun medische keuzes baseren op gezondheidsadviezen van influencers die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het bericht van Kant op LinkedIn is 360 keer gedeeld en heeft meer dan 6.500 likes. Ze vertelt over een 18-jarige patiënte die zwanger was. De huisarts had meerder gesprekken met haar gehad over anticonceptie, maar verloor van de gezondheidsgoeroes op social media. Haar patiënte weigerde hormonale anticonceptie en hield zich vast aan periodieke onthouding en temperatuur meten.

Een influencer met 130.000 volgers raadt hormonale anticonceptie af omdat het “een misdadig hormonaal experiment is”. En een handvol BN’ers nam dit bericht en nemen andere berichten klakkeloos over. “Ik begrijp wel dat je als niet-medicus niet meer weet wat je moet geloven”, schrijft Kant op LinkedIn.

Natuurlijke anticonceptie niet altijd passend

Het is volgens Kant niet verkeerd dat vrouwen geen hormonen meer in hun lijf willen, maar waar het haar om gaat is dat de nuance vaak ontbreekt op social media. Dat de pil bijwerkingen veroorzaakt is breed bekend, maar natuurlijke anticonceptiemethoden zijn niet in elke leeftijdsfase passend, benadrukt de huisarts. Overigens is ze niet 100 procent tégen de zogenoemde gezondheidsgoeroes, omdat ze ook belangrijke informatie delen over gezonde voeding en gezond leven. “Maar daartegenover staan dan totaal ongefundeerde uitspraken over dat de pil vergif is, niet gehinderd door enige vorm van onderbouwing."

Grip krijgen op je cyclus

Een populaire app die je cyclus bijhoudt is volgens stichting Rutgers een goede methode om grip te krijgen op je cyclus, maar niet om een zwangerschap te voorkomen. Goed inzicht krijgen in je vruchtbare dagen lukt pas als je gedurende langere tijd iedere dag op precies hetzelfde moment je lichaamstemperatuur meet, mits je een stabiele cyclus hebt. En dat is bij jongere vrouwen vaak niet het geval. Rutgers vindt het goed dat vrouwen bewustere keuzes maken, maar zou graag zien dat ze zich goed laten informeren over alle beschikbare methodes.

Abortus

Het 18-jarige meisje in het bericht van Kant heeft in het geheim een abortus gehad, waar zelfs haar toenmalige vriend niks vanaf wist. Haar relatie overleefde het niet en op dit moment heeft de jongvolwassene last van angst- en depressieklachten. Kant pleit voor richtlijnen om kritischer te kunnen kijken naar medische informatie op social media. Eigenlijk mag iedereen desinformatie delen, behalve artsen. Verspreiden zij verkeerde informatie, dan staat de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd op de stoep.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky