Patiëntenfederatie wil aanpak overheid om commerciële huisartsenketen

De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen. Als het misgaat, kunnen patiënten "geen kant op", aldus de Patiëntenfederatie.

Co-Med is een paar jaar geleden opgekomen. Het bedrijf kocht verspreid over het land praktijken, met name van huisartsen die met pensioen wilden gaan en geen opvolger konden vinden. Volgens critici probeert het bedrijf daarna zo veel mogelijk geld te verdienen, en is zorg geven bijzaak.

De keten kreeg vorig jaar een zogenoemde aanwijzing van de inspectie, omdat de huisartsen niet goed bereikbaar waren. Co-Med vocht de aanwijzing aan bij de rechter. Een definitieve uitspraak is er nog niet, maar in afwachting daarvan is de aanwijzing geschorst.

Controle en toezicht 

De Patiëntenfederatie wil dat er "veel meer controle en toezicht" komt op commerciële partijen als Co-Med. Ook wil de federatie dat er wordt gesproken over de vraag of zulke bedrijven überhaupt wel "een plek moeten hebben in onze huisartsenzorg".

Co-Med meldt dinsdag op zijn site dat de zorgafdeling financieel gezond is, maar dat een andere tak ophoudt. Die afdeling, PCC Tele-Services genaamd, was een soort callcenter. Zij moest "de telefonie uit de praktijken halen", zodat assistenten in de praktijk zich meer konden richten "op de fysieke zorg van de patiënten".

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zeggen niets over de situatie rond Co-Med. Wel zegt de NZa dat de grootste verzekeraar in een regio ervoor moet zorgen dat mensen zorg behouden wanneer een aanbieder failliet zou gaan. "Als de zorgaanbieder sluit, bijvoorbeeld door faillissement, dan moet de verzekerde terechtkunnen bij een andere aanbieder."

Door: ANP