Normal_noah-zsyodh_zek4-unsplash

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: vertrouwen in corona-aanpak daalt, draagvlak maatregelen stijgt

Het vertrouwen in het coronabeleid is weer gedaald en het draagvlak voor het langer handhaven van maatregelen is gestegen. Waar tijdens de vorige ronde nog bijna de helft van de deelnemers (49 procent) positief was over de aanpak van de Nederlandse overheid, is dat in de huidige meetronde gedaald naar 31 procent", aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Dinsdag: vaccinatieplicht: wat mag wel en wat mag niet?

Dinsdag schreven we een uitgebreid artikel over de vaccinatieplicht. Wat mag er eigenlijk in ons land en wat mag niet? Een simpel dit mag wel of dit mag niet, is er eigenlijk niet. Wil je weten hoe het zit, lees ons artikel hier.

Woensdag: ‘Rek is eruit op ic’s, eventjes opschalen kan niet meer’

De rek is er nu echt uit op intensivecareafdelingen, zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Hij vreest dat het ziekenhuizen dit najaar niet zal lukken om al het werk gedaan te krijgen als het aantal ernstig zieke coronapatiënten weer gaat toenemen en er een zware griepgolf zal komen, wat volgens deskundigen een reëel gevaar is.

Donderdag: minder geteste mensen bij grotere afstand  tot GGD-testlocatie

Mensen woonden in augustus 2020 gemiddeld 8,7 kilometer van de dichtstbijzijnde GGD-locatie om zich te laten testen op het coronavirus. Door het openen van meer teststraten is die afstand teruggebracht tot 6,2 kilometer in januari 2021. Het aandeel personen dat zich op corona laat testen bij de GGD daalt naarmate ze verder van een GGD-testlocatie wonen.

Vrijdag: coronavirus gevaarlijk voor placenta zwangere vrouw

Op echo’s is er niks van te ze zien, maar zwangere vrouwen met het coronavirus kunnen te maken krijgen met een aangetaste placenta. Het gevolg kan zijn dat het kindje vroeger ter wereld komt dan gepland. Ook bestaat er een risico op overlijden van het kindje, indien niet tijdig wordt ingegrepen. Lees hier wat er met de placenta gebeurt na een corona-infectie.

Door: Nationale Zorggids