Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Steeds meer huisartsen krijgen last van burn-out klachten en raken daardoor arbeidsongeschikt. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van Movir. Huisartsen zijn overbelast door het toenemend aantal ouderen dat langer thuis woont. En omdat er sinds 2015 allerlei taken zijn overgedragen van het ziekenhuis naar de huisarts, sturen ziekenhuizen hun patiënten eerder naar huis. De zorg voor deze patiënten krijgt de huisarts vervolgens op zijn bordje. Dat meldt NOS.

“Mensen die met een hartinfarct, een bypass of een nieuwe heup uit het ziekenhuis komen, die bezoek ik niet. Maar als ze daarna hier komen, zeggen ze ‘jammer dat u er niet was’. Dat soort dingen zitten in mijn hoofd. Dan denk ik, hè verdorie”, zegt huisarts David Bentz van den Berg, die tegenwoordig geen tijd meer heeft voor extra bezoeken.

Hierom en wegens alle rompslomp waar huisartsen mee te maken hebben, zijn VGZ en Zilveren Kruis een pilot gestart waarmee ze willen uitzoeken of huisartsen met meer tijd minder patiënten hoeven hoeven doorverwijzen. De consults worden niet langer gemaakt, maar de huisarts krijgt wel meer tijd voor zijn patiënt doordat de declaratiewijze tijdens de pilot wordt aangepast. 

Door: Redactie Nationale Zorggids