Normal_dokter__arts__stethoscoop

Vanaf 1 januari 2019 komen honderden patiënten van een huisartsenpraktijk in Emmen zonder huisarts te zitten. De praktijk kent meerdere huisartsen, maar één van hen vertrekt. De vertrekkende Marlies Zandwijk is een tijdlang op zoek geweest naar een opvolger, maar tevergeefs. Een deel van haar 1.500 patiënten heeft ze kunnen overdragen aan collega’s. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Patiënten reageren geschokt, want ze worden opgedragen om zelf op zoek te gaan naar een andere huisarts. Maar omdat er zo veel tegelijk op zoek zijn, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wie voor 1 januari nog geen nieuwe huisarts heeft gevonden, wordt geadviseerd om contact op te nemen met zijn zorgverzekeraar.

Noodvoorziening regelen

De dienstdoende huisartsen proberen zo goed als mogelijk een oplossing te vinden en houden vooral rekening met de kwetsbare patiënten. Van de 1.500 patiënten, zijn er momenteel nog zeshonderd die geen huisarts hebben. “En ik verwacht dat een deel daarvan ook nog wel ergens terechtkan. Uiteindelijk zullen er misschien zo’n driehonderd overblijven, voor wie we gaan proberen een noodvoorziening te regelen, zodat mensen zonder huisarts toch ergens terechtkunnen”, Stefan Meinema, directeur bedrijfsvoering van Huisartsenzorg Drenthe.

Het probleem in Drenthe, en in andere Nederlandse provincies, is het aanhoudende tekort aan huisartsen. Er gaan de komende paar jaar meerdere dokters met pensioen. Allen zijn bezig met het vinden van een opvolger, maar dit blijkt niet makkelijk.

Huisarts stopt: verrassing!

Vorig jaar zomer kwamen patiënten uit Lelystad voor een soortgelijk probleem te staan. Meer dan tweeduizend patiënten kwamen plotseling zonder huisarts te zitten. Probleem daar was dat de arts niemand had gezegd dat hij stopte als arts. Op het antwoordapparaat van ‘t Hart Medisch Centrum waar de man werkte, liet hij weten dat hij stopte als arts en dat er een vervanger was geregeld. De vervanger wist van niets en de zorgverzekeraar waarmee hij een contract had ook niet. 

Door: Redactie Nationale Zorggids