Normal_zakenman

In bijna alle verpleeghuizen, ziekenhuizen en thuiszorginstellingen zijn de raden van bestuur wit. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er in deze zorgsectoren slechts één bestuurder is met andere etnische achtergrond dan Nederlands. Dit meldt RTL Nieuws.

Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg vindt het belangrijk dat zorginstellingen hierover in gesprek gaan. Dat vindt ook voormalig AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi. “Iedereen vindt het kennelijk heel normaal, maar het is echt niet normaal. De mensen voor wie je het doet in de zorg zijn divers. Dat wil je ook terugzien in het bestuur.” Levi is van mening dat patiënten én personeel tekort worden gedaan als er geen verandering in komt. 

Privacy

Voor het onderzoek dook RTL Nieuws in de samenstelling van de rvb’s, naar het diversiteitsbeleid van 74 ziekenhuizen, 27 verpleeghuizen en de thuiszorg. Van de 232 bestuursleden bleek slechts eentje een andere etnische achtergrond dan Nederlands te hebben. Volgens vakbond FNV gaat het lastig worden om meer diversiteit te creëren als er metingen moeten plaatsvinden. Dit zou namelijk betekenen dat ieder persoon op afkomst geregistreerd moet worden en dat is door de privacywetgeving niet makkelijk.

Door: Nationale Zorggids