Normal_arts_medisch_professional

De provincie Zeeland heeft dit jaar 15 nieuwe artsen nodig om te voldoen aan de zorgvraag. Voor 2029 zijn er in totaal 130 extra medici als huisartsen, psychiaters en specialisten ouderengeneeskunde nodig. De doelstelling voor dit jaar wordt naar alle waarschijnlijkheid gehaald, maar in de toekomst zijn ook artsen uit het buitenland nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit meldt Omroep Zeeland.  

Twee jaar geleden zette Zeeland een wervingscampagne op om academische medici binnen te halen, in samenwerking met tientallen zorginstellingen. Inmiddels zijn er ongeveer 40  artsen naar Zeeland gekomen, onder meer dankzij speciale websites, verwenacties en het project Vakantiedokter. Dit jaar worden er waarschijnlijk 15 artsen extra naar Zeeland gehaald, maar de doelstelling klinkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Goede hoop

“Het is niet zo van je belt een arts op en je zegt dat het hier leuk wonen is vlakbij het strand en dat ze dan zeggen: ‘het is goed, ik kom’. Zo werkt het niet”, zeg Jelmer Holm van ViaZorg, de organisatie die gaat over arbeidsmarktvraagstukken in de zorg. Artsen hebben vaak partners en kinderen die ook moeten meeverhuizen. Soms zijn medici bereid om al snel te komen, soms duurt het een paar jaar voordat iemand is binnengehaald. “Maar ik kan zeggen dat er mensen geïnteresseerd zijn geraakt om in Zeeland te komen werken, dus ik heb goede hoop dat we de doelstelling halen.”

Door: Nationale Zorggids