Normal_huisarts_arts

De provincie Zeeland heeft iets nieuws bedacht om huisartsen (tijdelijk of permanent) naar de regio te trekken: een gratis zomerhuis. Huisartsen die er in de zomer aan de slag willen om de extra zomertekorten op te vangen, mogen gratis in een huis wonen. Dit meldt de Volkskrant. 

Zeeland is een populaire vakantieplek voor Nederlanders en voor Duitsers. In de zomermaanden zijn er dus extra veel mensen in de provincie voor wie basiszorg beschikbaar moet zijn. Het probleem is echter dat in Zeeland al langer sprake is van een huisartsentekort. En met de komst van extra toeristen, neemt dat tekort alleen maar toe, ook omdat gevestigde huisartsen op vakantie gaan.

Vakantiedokter

De Zeeuwse Huisartsen Coöperatie heeft een oplossing bedacht voor deze drukke zomermaanden: de zogenoemde vakantiedokter die gratis in de provincie kan wonen in ruil voor zijn of haar diensten. Deze huisartsen staan op hulpposten voor toeristen en krijgen, net als alle andere huisartsen, hun werk vergoed. Het idee van de coöperatie slaat aan: van de vijftig aanmeldingen, zijn negen huisartsen er aan het werk gegaan.

Permanente huisartsen nodig

Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat geïnteresseerde huisartsen permanent blijven. Want meer permanente huisartsen, dat is wat Zeeland nodig heeft. De provincie vergrijst en zo ook de huisartsen. Ongeveer 30 procent van hen is 60 jaar of ouder: 58 huisartsen zijn binnen nu en vijf jaar gepensioneerd. Door de vakantiedokters te paaien en de mooie plekken van Zeeland te laten zien, hoopt de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie hen te kunnen vasthouden.

Ludiek acties

“Met ludieke acties als de vakantiedokter willen we de beleving van het verblijven in Zeeland promoten. Laten zien dat Zeeland veel moois heeft te bieden, zeker in de zomer. En zo ver weg zitten we nu ook weer niet. Een uurtje in de auto en je bent al een heel eind”, aldus Cora Hubrechsen-Verhage van de coöperatie. Zeker één dokte overweegt een overstap naar Zeeland en een ander overweegt weekenddiensten. 

Door: Nationale Zorggids