Bestuursverbod voor omstreden zorgdirecteur De Rozenhof

De rechtbank heeft de omstreden zorgdirecteur van De Rozenhof een bestuursverbod van vijf jaar opgelegd. Dat betekent dat ze de komende vijf jaar geen nieuw bedrijf mag opstarten. Volgens de rechtbank is zij schuldig bevonden aan ernstig wanbestuur, waar ook haar zoon en dochter aan hebben bijgedragen. Zij en haar kinderen moeten financiële schade van 1,8 miljoen euro terugbetalen aan gedupeerde instanties. Dit meldt RTV Oost.

De directie van De Rozenhof ging op kosten van het bedrijf onder meer naar Dubai, Mauritius en Kuala Lumpur in Maleisië. Ook stapten ze in Miami op een cruiseschip en dineerden ze in Nederland bijvoorbeeld bij De Librije in Zwolle. Moeder en tevens directeur-bestuurder zegt dat sommige cliënten zich in het buitenland bevonden en ze daarom verre reizen maakten. Maar de curator stelt dat er misbruik is gemaakt van zorggeld, omdat de meeste cliënten gewoon in Twente woonden. Hij was dan ook degene die het geld terugeiste via de rechter en ze privé aansprakelijk stelde.

Dwangsom

Moeder, zoon en dochter zijn niet alleen privé aansprakelijk gesteld, maar de moeder heeft ook een bestuursverbod opgelegd gekregen vanwege ernstig wanbestuur. Begint ze in de komende vijf jaar toch een nieuw bedrijf, dan kan zij een dagelijkse dwangsom van 500 euro op de mat krijgen. Zoon en dochter hebben geen bestuursverbod.

ONVZ terugbetalen

In 2022 oordeelde de rechter al dat moeder en dochter zorgverzekeraar ONVZ ruim 100.000 euro verschuldigd zijn. Ook de proceskosten van bijna 8.000 euro en de kosten die ONVZ maakte voor beslaglegging op onroerend goed en een bankrekening zijn ook voor hen. Mogelijk worden beiden ook strafrechtelijk vervolgd. De verzekeraar heeft namelijk aangifte gedaan van verzekeringsfraude, oplichting en valsheid in geschrifte. En omdat de curator aangifte heeft gedaan van faillissementsfraude, staat hen nog een rechtszaak te wachten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky