Zorgonderneemsters moeten 100.000 euro terugbetalen aan ONVZ

De eigenaren van zorgbureau De Rozenhof moeten ruim 100.000 terugbetalen aan zorgverzekeraar ONVZ. Zorgonderneemsters Yvonne V. en dochter Kristy K. hebben onterecht 112.000 euro gedeclareerd. De Rozenhof is inmiddels failliet. Dit meldt RTV Oost. 

ONVZ deed eerder dit jaar aangifte tegen de eigenaren van het zorgbureau, omdat zij geld zouden hebben gedeclareerd dat gebruikt werd voor de verzorging van dochter K., na een ongeluk met de auto. Zij was van 2017 tot en met 2019 bestuurder van het zorgbureau, dat op het privéadres van haar moeder stond ingeschreven. Daarna werd Yvonne V. bestuurder van de organisatie.

Persoonlijk aansprakelijk gesteld

Dat ONVZ niet het bedrijf aansprakelijk stelde, maar juist moeder en dochter persoonlijk aansprakelijk had gesteld, was omdat de moeder in haar rol als verzekerde de declaraties indiende. De zorgverzekeraar kreeg dinsdag gelijk van de rechter en de vrouwen moeten een totaalbedrag van 112.671,24 euro terugbetalen aan ONVZ. Ook de proceskosten van bijna 8.000 euro en de kosten die ONVZ maakte voor beslaglegging op onroerend goed en een bankrekening zijn ook voor hen.

Strafrechtelijke vervolging

Mogelijk worden moeder en dochter ook strafrechtelijk vervolgd. ONVZ heeft namelijk aangifte gedaan van verzekeringsfraude, oplichting en valsheid in geschrifte. Of ze zich hiervoor moeten verantwoorden is nog niet bekend. Mogelijk komt het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van de uitspraak van de rechter snel met een besluit.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky