Week 45: verkiezingsprogramma gehandicaptenzorg, parkinson & zorgpremies

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer het verkiezingsprogramma gehandicaptenzorg, vergoeding van het leefstijlprogramma ‘Keer Diabetes2 Om’, ongekwalificeerde EMDR-therapeuten, parkinson-epidemie en bekendmaking zorgpremies in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: EMDR Nederland waarschuwt voor ongekwalificeerde therapeuten

Om mensen met EMDR te mogen behandelen, moet een psycholoog of therapeut een officiële erkenning van de Vereniging EMDR Nederland (VEN) krijgen door te voldoen aan de vooropleidingseisen en het volgen van een speciale opleiding. Deze opleiding duurt inclusief supervisie ongeveer 4 jaar. Uit onderzoek van Pointer blijkt dat er echter tientallen opleiders zijn die niet door de VEN zijn goedgekeurd en dus ongekwalificeerde therapeuten en coaches op de markt brengen.

Dinsdag: Voor het eerst op grote schaal vergoeding van ‘Keer Diabetes2 Om’

Veel mensen met diabetes type 2 krijgen hiervoor medicijnen, zoals insuline en metformine. Maar daarmee wordt de onderliggende oorzaak van overgewicht en een ongezonde leefstijl niet aangepakt. Vanaf 2024 wordt in Nederland voor het eerst een leefstijlbehandeling vergoed vanuit het basispakket voor iedereen met diabetes type 2.

Woensdag: Verkiezingsprogramma’s 2023: dit gaat er gebeuren met de gehandicaptenzorg

Net als veel andere sectoren in de zorg, staat ook de gehandicaptenzorg onder grote druk. Door personeelstekorten kunnen mensen met een beperking niet altijd in een instelling terecht en ook op het gebied van toegankelijkheid is er in Nederland nog een wereld te winnen. Wat beloven de politieke partijen deze Tweede Kamerverkiezingen? Welke veranderingen zijn er volgens hen nodig op het gebied van gehandicaptenzorg, toegankelijkheid en participatie?

Donderdag: ‘Verband tussen hoge aantal parkinsonpatiënten in Betuwe en pesticiden’

In de Betuwe zijn er tientallen boeren en tuinders met de ziekte van Parkinson. Zij werkten jarenlang zonder beschermende middelen met landbouwgif. Volgens fysiotherapeuten en huisartsen zien een verband. Een neuroloog en parkinsonspecialist spreekt van een pandemie.

Vrijdag: zorgpremie stijgt niet met gemiddeld 12 euro, maar 10,60 euro

Hoewel het ministerie een gemiddelde premiestijging van 12 euro heeft geraamd, lijkt de gemiddelde stijging van de zorgpremie uit te komen op 10,60 euro per maand. Alsnog een flink hoger bedrag voor een grote groep mensen, maar wel lager dan verwacht.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky