In opspraak geraakte neuroloog Ernst Jansen Steur (78) overleden

Voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur is overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Hij werd 78 jaar. De neuroloog stond in 2013 terecht voor het doelbewust stellen van onjuiste diagnoses als Alzheimer of ALS. Uiteindelijk vond het gerechtshof dat opzet niet aannemelijk kon worden gemaakt, meldt Trouw. 

Het Openbaar Ministerie (OM) schetste destijds een beeld van een solistische opererende neuroloog die niet tegengesproken wilde worden. Medische dossiers bijhouden deed hij niet, net als informeren van patiënten. Hij vervalste testuitslagen, schreef zware medicijnen voor en kwam niet terug van eerder gestelde diagnoses. Het medisch onzorgvuldig handelen van Jansen Steur bij het Medisch Spectrum Twente (MST) zou onder opzet geschaard kunnen worden. Hij was vanaf eind jaren negentig tot zijn ontslag in december 2003 zwaar verslaafd aan slaapmedicijnen.

Celstraf, maar uiteindelijk toch vrijspraak

Strafrechtelijke vervolging van artsen komt niet vaak voor en een gevangenisstraf al helemaal niet. Toch kreeg Jansen Steur drie jaar cel opgelegd. Hij ging ertegen in beroep en werd vrijgesproken. Het gerechtshof achtte niet bewezen dat de arts opzettelijk verkeerde diagnoses van ernstige ziektes stelde.

Diefstal en verduistering

Hij vertrok in 2003 bij MST, maar niet omdat zijn bekwaamheid als neuroloog ter discussie stond. Hij zou een receptenblok hebben gestolen om aan medicijnen te komen en geld hebben verduisterd. Na zijn ontslag, ging hij in privéklinieken in Duitsland aan de slag.

De mediastorm die in 2013 volgde was volgens zoon Marnix Jansen vreselijk. “Hij werd met Mengele vergeleken en er werd een beloning uitgeloofd voor informatie over zijn verblijfadres. Het werd bijna onmogelijk een genuanceerd tegengeluid te laten horen.” Na zijn auto-ongeluk in 1992, waarna hij ook verslaafd raakte, had zijn vader moesten stoppen met werken, zegt hij.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky