Maar weinig zaken op orde bij privékliniek veroordeelde plastisch chirurg

De plastisch chirurg die grensoverschrijdend gedrag vertoonde door tijdens het videobellen met een patiënten te masturberen, is hier vorige week voor veroordeeld. Hij heeft een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden en een taakstraf opgelegd gekregen. Patiënten mag hij desondanks gewoon blijven behandelen. Maar daar komt straks mogelijk verandering in. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is er van alles mis met zijn privékliniek aan huis: slechts 8 van de 38 getoetste onderdelen voldoen aan de normen voor veilige zorg. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg gaat inspectieklacht onderzoeken. Dit meldt Tubantia.

Volgens de inspectie heeft de chirurg organisatorische zaken niet op orde, zien zijn patiëntendossiers er niet goed uit en schiet hij tekort in zijn voorlichting aan patiënten. Zijn kliniek heeft bovendien geen schriftelijke afspraken met een regionaal ziekenhuis, mochten er complicaties optreden of als een doorverwijzing noodzakelijk is. Is de plastisch chirurg ziek? Dan is er geen vervanger. Voor 9 april 2024 moet de kliniek alle tekortkomen hebben weggewerkt. En ook de IGJ stelt dat de man grensoverschrijdend gedrag vertoonde tijdens videoconsulten met een patiënte.

Beroepsverbod

Hoewel de plastisch chirurg overtuigd is van zijn onschuld, kan de tuchtzaak hem flinke problemen opleveren. Hij kan bijvoorbeeld een tijdelijk of permanent beroepsverbod opgelegd krijgen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky