Flinke toename van chiropractors in vijf jaar tijd

In vijf jaar tijd is het aantal chiropractors in Nederland flink toegenomen. Tussen 2019 en 2024 heeft er een stijging van 42 procent plaatsgevonden: begin 20219 telde Nederland 356 chiropractors, sinds begin dit jaar zijn dat er 507. Dit meldt de Kamer van Koophandel.

Volgens de voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) is er veel vraag naar chiropractische zorg. Veel buitenlandse professionals komen daarom hun heil hier zoeken. “Wel zijn er steeds meer zzp-chiropractors, die niet altijd fulltime werken, waardoor de groeicijfers iets kunnen vertekenen”, zegt Karin Kaptein.

Wetenschappelijk bewijs

De NCA stelt dat er in de afgelopen decennia flink wat wetenschappelijk bewijs is verzameld over de effectiviteit van chiropraxie bij rug- en nekklachten. NCA-chiropractoren verricht ieder jaar ongeveer 1 miljoen behandelingen. Tegenwoordig komen vaak juist mensen met een zittend beroep langs voor een behandeling. Zij hebben namelijk steeds vaker last van bewegingsklachten.

Wildgroei voorkomen

Een chiropractor draagt geen beschermde titel. Daarom waarschuwt de NCA ook voor wildgroei. Voor patiëntveiligheid is het daarom belangrijk dat er bescherming van de titel chiropractor komt. Dit maakt het mogelijk om alleen Europees geaccrediteerde chiropractors actief te laten zijn. De beroepsvereniging probeert dit al langer af te stemmen met het ministerie van Volksgezondheid en heeft goede hoop dat er op korte termijn beweging in komt. “Dat betekent dan de garantie dat elke chiropractor een degelijke opleiding heeft gehad en ook jaarlijks verplichte nascholing doorloopt.”

Lees ook: Vereniging tegen de Kwakzalverij eist beroepsverbod voor chiropractors

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky