IGJ beraadt zich op stappen tegen orthopedagoog die relatie had met 17-jarige

Wat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat doen met de orthopedagoog van het Twents Carmel College Praktijkonderwijs die een relatie had met een 17-jarige leerlinge is nog niet bekend. Wel is het volgens de inspectie duidelijk dat er sprake was van een ongelijke machtsverhouding tussen het meisje en de 61-jarige man. Hij is inmiddels ontslagen, maar de school heeft de affaire niet bij de IGJ gemeld. Dit meldt Tubantia. 

De BIG-geregistreerde orthopedagoog in kwestie werkte op het Twents Carmel College en begeleidde daar leerlingen met psychische problemen, leerstoornissen of geestelijke beperkingen. Vanwege zijn BIG-registratie kan hij te maken krijgen met het tuchtcollege voor de gezondheidszorg en bijvoorbeeld berispt worden of uit zijn beroep worden gezet. Maar of hij tuchtrechtelijk wordt vervolgd is nog niet duidelijk. Hierover wil de IGJ verder niets zeggen.

Ongelijke machtsverhouding

Het kan zijn dat de seksuele affaire is gemeld door een ggz-instelling waar het meisje werd behandeld, maar ook daarover is verder niets bekend. Dat de inspectie achter de affaire kwam via een artikel in De Twentsche Courant Tubantia, wordt gezien als een signaal over een mogelijke misstand. Duidelijk is dat er een ongelijke machtsverhouding was tussen het meisje en de zorgprofessional.

Musical

Diverse medewerkers van de school zouden bij de schoolleiding een melding hebben gemaakt over een mogelijke relatie tussen de twee. De affaire begon vorig jaar. De leerlinge kreeg cadeautjes van de man en ze spendeerden veel tijd met elkaar, ook buiten de schoolomgeving. In april 2023 nam hij haar mee naar een musical, ondanks een waarschuwing van de locatiedirecteur. Desondanks kon de man zijn gang blijven gaan en bleef hij begeleider van het meisje. In december ontsloeg de school hem op staande voet, maar het kan zijn dat dit pas gebeurde toen een andere ggz-instelling ook achter de affaire kwam. Er is wel overleg geweest met de Onderwijsinspectie, maar niet met de gezondheidsinspectie. Ook heeft de politie geen aangifte tegen de man ontvangen. Het Twents Carmel College wil dit pas doen als de leerlinge of haar moeder dat eerst doen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky