Week 13: het belangrijkste coronanieuws van deze week

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. We kunnen er niet meer om heen: het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding nemen het nieuws volledig in beslag. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week:

Maandag: deze week moet blijken of coronamaatregelen werken

Het RIVM hoopt vanaf deze week effecten te zien van de maatregelen die het kabinet heeft genomen. Precies twee weken geleden riep premier Mark Rutte de bevolking op voorlopig geen handen te schudden. Drie dagen later volgden meer maatregelen, zoals het verbod op bijeenkomsten met meer dan honderd mensen en de oproep aan de hele bevolking om zoveel mogelijk thuis te werken. Op zondag volgde de aankondiging dat ook de horeca en de scholen dicht moesten.

Dinsdag: fysiotherapie speelt belangrijke rol in herstel coronapatiënten

Patiënten die besmet zijn met het coronavirus en hierdoor in het ziekenhuis worden opgenomen, moeten zo snel als hun toestand het toelaat, fysiotherapie krijgen. Ernstig zieke patiënten die beademd worden en lang in het ziekenhuisbed liggen, krijgen te maken met ademhalingsproblemen en fysieke problemen doordat zij langdurig inactief zijn. Fysiotherapeuten kunnen hier een enorme meerwaarde hebben voor patiënten en hun zorg. Dit stellen fysiotherapeuten en onderzoekers van het Radboudumc in een gezamenlijk behandeladvies

Woensdag: deel coronapatiënten zal blijvende longschade houden

Vooral patiënten die op de intensive care worden beademd, lopen risico op blijvend littekenweefsel op de longen. Het kan betekenen dat er straks veel meer mensen met longproblemen bij komen. Hoeveel dat er zijn, is nu nog niet duidelijk. Het Longfonds, dat in deze tijd vijf keer zoveel vragen krijgt als normaal, wil nu oplossingen ontwikkelen voor deze toekomstige groep patiënten.

Donderdag: Rutte hamert op gezinsquarantaine

De maatregel dat een heel gezin thuis moet blijven als één van de gezinsleden verkouden en benauwd is of koorts heeft, is een heel belangrijke in de strijd tegen het de verspreiding van het coronavirus. Dat zei premier Mark Rutte na crisisberaad van het kabinet.

Vrijdag: 5 coronafabels - wat klopt er niet en wat kun je wél doen tegen het coronavirus?

“Boost je weerstand tegen corona met vitamine C!” “Bestrijd corona, drink melk” en: “knoflook geneest het coronavirus”. Zomaar een greep uit de adviezen op internet en sociale media om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Maar wat is hiervan waar? Hieronder de vijf meest voorkomende fabels op een rijtje weerlegd. En hoe zit het ook alweer met virussen en je afweersysteem? Lees wat je beter niet én wel kunt doen.

Door: Nationale Zorggids