Week 22: coronanieuws, nieuwe Wajongwet en het behandelpaspoort

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. Maar ook: de Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor het vereenvoudigen van de Wajong. En: meer informatie over het Behandelpaspoort, voor het opstellen van je behandelwensen.

Maandag: onderzoek stelt dat in de buitenlucht besmetting met corona bijna niet mogelijk is

Uit onderzoek uit Hongkong blijkt dat het coronavirus in de buitenlucht vrijwel niet wordt overgedragen van mens op mens. Uit onderzoek naar 7.324 besmettingen in China bleek slechts één persoon door iemand uit Wuhan met wie hij een praatje maakte besmet te zijn geraakt. Volgens de onderzoekers wordt het coronavirus voornamelijk in afgesloten ruimtes waar mensen langer bij elkaar zijn, overgedragen.

Dinsdag: Eerste Kamer stemt in met wetsvoorstel Wajong

Vorige week debatteerde de Eerste Kamer flink over het wetsvoorstel die de Wajong moet vereenvoudigen. Op verschillende onderdelen van de wet kwam veel kritiek, waarna er zeven moties werden ingediend. Na stemming over deze moties werd de wet alsnog aangenomen. 

Woensdag: Corona-uitbraak op verpleegafdeling ziekenhuis Harderwijk

In het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is sprake van een corona-uitbraak op een verpleegafdeling. "Er is een stijging geconstateerd op een verpleegafdeling waar niet-Covidpatiënten liggen. Plotseling testte een aantal patiënten die er al een tijdje lagen positief", zegt zorgmanager Frits van der Velde in het NPO Radio 1 Journaal. Het gaat om vier van de zeventien patiënten. De mensen om wie het gaat, testten eerder tijdens hun opname nog negatief.

Donderdag: 'Woonzorgcentrum weigert stervende man afscheid te laten nemen van vrouw'

Een oudere man die stervende was, wilde heel graag afscheid nemen van zijn vrouw. Hiervoor werd Stichting Ambulance Wens Nederland ingeschakeld. Volgens de stichting stond woonzorgcentrum Rehoboth het de ouderen niet toe om afscheid te nemen van elkaar. Iets wat volgens zorgkoepel Cedrah, waaronder Rehoboth valt, niet waar is.
 

Vrijdag: 'Nederland loopt middelgroot risico op tweede coronagolf'

Nederland loopt een middelgroot risico op een tweede coronagolf. Dat concluderen economen bij de Japanse zakenbank Nomura op basis van eigen onderzoek. Zij baseren zich op de ontwikkeling in het aantal besmettingen met Covid-19 in ons land en de drukte rondom kantoren en op andere plekken in het openbaar, die ze met Google-gegevens monitoren. In Frankrijk, Spanje en Italië is het risico op een tweede uitbraak juist klein, volgens de studie.
 

En dan nog dit: Hoe het behandelpaspoort helpt om behandelwensen op een rijtje te zetten

Als je naar de fysiotherapeut of een andere zorgverlener gaat, bespreek je met hem of haar hoe de behandeling eruit zal zien: je maakt samen een behandelplan, waarin je ook jouw wensen kenbaar kunt maken. Een zwangere vrouw stelt met haar verloskundige een bevalplan op, waarin haar wensen ten aanzien van de bevalling staan. Het is dus niet meer dan logisch dat er nu ook een hulpmiddel is om behandelwensen mee op een rijtje te zetten: het behandelpaspoort. Het behandelpaspoort is een klein boekje, dat lijkt op een paspoort. Het helpt mensen van alle leeftijden om na te denken over wensen ten aanzien van behandelingen in de zorg.  
 
Door: Nationale Zorggids