Gezond gewicht

Gezondheid is helaas geen gegeven. Niet iedereen heeft een even goede gezondheid. Soms kun je hier ook geen invloed op uitoefenen. Soms ook wel. Juist dan is het belangrijk dat je dit doet. Je kunt namelijk zelf heel wat doen om in een zo goed mogelijke gezondheid te blijven. Om je hiermee te helpen vind je in dit artikel een aantal tips. 

Hoe kun je succesvol afvallen en op gewicht blijven?

Wanneer het gaat om gezondheid, komt al snel het onderwerp “gewicht” om de hoek kijken. Dat is logisch, want een groot deel van de bevolking is te zwaar. Overgewicht en obesitas vormen een grote bedreiging voor de gezondheid. Logisch dus dat veel mensen willen afvallen, of zelfs moeten afvallen.

Afvallen is echter niet eenvoudig. Zou dat wel zo zijn, dan zouden er natuurlijk nooit zoveel mensen mee worstelen. Voor afvallen geldt: kennis is macht. Worstel je met jouw gewicht, weet dan dat je er niet alleen voor staat. Heel veel andere mensen staan voor dezelfde uitdaging. Dat is echter niet wat wij bedoelen wanneer we zeggen dat je er niet alleen voor staat: er is heel veel hulp beschikbaar in de vorm van gratis kennis en meer.

Laat technologie voor je werken

Wil je meer inzicht in je gezondheid en houvast creëren op dit gebied? Laat dan technologie voor je werken. Met een smartwatch of activity tracker is het ontzettend eenvoudig om genoeg beweging te krijgen. Dit is de stok achter de deur die zoveel mensen nodig hebben. Vaak is gezonder leven en meer bewegen namelijk geen kwestie van niet willen, maar meer van niet weten waar je moet beginnen. Op het gebied van beweging is een smartwatch dan misschien wel de beste investering die je kunt doen. Je krijgt inzicht in je activiteit en herinneringen om aan genoeg beweging te komen.

Weet wat je eet

Elk pondje gaat door het mondje.’ Het is een beetje een vervelende uitdrukking, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Gezond eten kan best lastig zijn. In veel gevallen heb je er een bepaalde mate van kennis voor nodig. Het kan moeilijk zijn om de juiste keuzes te maken wanneer je geen idee hebt hoeveel calorieën of welke nutriënten je binnen krijgt. Goede food trackers (vaak te downloaden als app) kunnen je hiermee helpen.

Beperk je schermtijd

Smartphones hebben ons een hoop gebracht (in de vorige alinea kun je zelfs nog een voorbeeld lezen), maar ze hebben ook nadelen. Te veel schermtijd is niet goed voor je. Niet alleen omdat je dan vaak inactief bent, maar ook omdat het blauwe licht van schermen niet goed voor je is. Het kan zelfs zorgen voor slaapproblemen. 

Probeer het gebruik van je smartphone of tablet, maar óók tv kijken voor het slapen gaan te beperken. Stop maximaal een half uur voordat je gaat slapen met het kijken op schermen. En wil je dit toch écht doen, zorg er dan voor dat je scherm een warme gloed heeft. Telefoons hebben tegenwoordig allemaal een nachtmodus. Maak hier gebruik van. Het licht van je telefoon zal dan een meer rode gloed krijgen en die is minder schadelijk voor je slaapritme.