Normal_antipsychoticum_antidepressiva

Farmaceut AstraZeneca heeft geen onterechte winsten binnengehaald met het medicijn Seroquel, voor de behandeling van schizofrenie en bipolaire stoornis. Eerder kende de rechtbank in Den Haag een schadevergoeding toe aan zorgverzekeraar Menzis – die de zaak aanspande – maar door het Gerechtshof in Den Haag is medicijnenfabrikant toch in het gelijk gesteld. Dit meldt Skipr. 

Seroquel is een antipsychoticum. AstraZeneca had patent aangevraagd op dit medicijn en gebruikte dat om concurrentie tegen te gaan. Door dit alleenrecht konden andere farmaceuten geen vergelijkbare medicijnen op de Nederlandse markt brengen. Concurrentie in de farmaceutische sector draagt bij aan de betaalbaarheid van medicijnen. Het ontbreken hiervan zorgde ervoor dat AstraZeneca hoge kosten aan het medicijn verbond, die weer vergoed zouden worden door Menzis.

Ongeldig patent

In 2014 verklaarde de Nederlandse Rechtbank het patent ongeldig. Dit betekent dat een vergelijkbaar medicijn tot het moment van het ongeldig verklaren op de markt gebracht had kunnen worden. Dat had veel kosten gescheeld, aldus Menzis. De verzekeraar zegt onterecht te veel te hebben betaald voor het medicijn. De rechtbank stelde Menzis in oktober 2020 in het gelijk. Het Gerechtshof oordeelt nu echter dat de kosten die AstraZeneca doorberekende gerechtvaardigd waren voor de gesloten overeenkomsten. “De terugwerkende kracht van de vernietiging van het octrooi brengt hierna geen wijziging”, aldus het Gerechtshof.

Door: Nationale Zorggids