Normal_zorgverzekering_geld_stethoscoop

Tweelingpolissen blijven voorlopig onderdeel van het polisaanbod van zorgverzekeraars. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil dat verzekeraars kritisch naar hun aanbod kijken en waar mogelijk afscheid nemen van verzekeringen die het keuzeproces bemoeilijken. Dit meldt de Gelderlander. 

Tweelingpolissen zijn polissen die ongeveer dezelfde zorg in het pakket hebben als een hoofdpolis, maar jaarlijks honderden euro’s goedkoper zijn. CZ heeft daarvoor Just, Zilveren Kruis biedt ZieZo, Menzis introduceerde dit jaar VinkVink en VGZ is eigenaar van de tweelingpolis Bewuzt. In april riep Kuipers verzekeraars al op om kritisch naar hun polisaanbod te kijken.

Geen keuze

Emeritus-hoogleraar Zorgverzekeringen Wynand van de Ven stelt dat verzekeraars met een bovengemiddeld aantal voorspelbaar verliesgevende verzekerden (verzekerden met hoge zorgkosten) geen keuze hebben. “Het is geleidelijk aan failliet gaan of gehoor geven aan de oproep van de minister en met andere zorgverzekeraars concurrentiebelemmerende afspraken maken.”

Tweelingpolissen zijn in het leven geroepen om gezonde mensen aan te trekken. Een kwart van de Nederlandse bevolking is namelijk niet winstgevend voor verzekeraars. Ze verliezen er zelfs 500 euro per jaar per verzekerde op. Ze worden wel gecompenseerd, maar deze risicoverevening werkt volgens hen niet. Verzekeraars willen dat de minister het risicovereveningssyteem verbetert, zodat verzekeraars die zich inzetten voor kwetsbare groepen minder financieel kwetsbaar zijn.

Door; Nationale Zorggids / Johanne Levinsky