ZN schrijft brief aan Tweede Kamer over toename psychische klachten

Zorgverzekeraars Nederland laat in een brief aan de Tweede Kamer weten zich zorgen te maken over de toename van psychische klachten onder jongvolwassenen. Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid worden in de brief opgeroepen om de mentale weerbaarheid onder jongeren te verbeteren en te voorkomen dat mentale klachten onnodig verergeren. Dit meldt ZN.

Ook pleit ZN voor de inzet van mentale gezondheidscentra verspreid door het land. Deze centra moeten mensen sneller kunnen helpen, bijvoorbeeld met schuldhulpverlening. Ook kaarten de zorgverzekeraars de lange wachtlijsten in de ggz aan. Ze schrijven over het belang van de zorgvraagtypering in de bekostiging van de ggz. Deze helpt om de zorg voor mensen met lichte en zware mentale klachten beter te organiseren.

Informatie-uitwisseling hapert

“Zorgverzekeraars worden daarnaast belemmerd in het helpen van hun verzekerden die wachten op zorg, bijvoorbeeld via zorgbemiddeling, omdat de informatie-uitwisseling van zorgaanbieders aan zorgverzekeraars over wachtlijsten nog steeds hapert.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky