Logo_van_der_steur1

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie biedt zijn excuses aan na het vernietigende rapport van de commissie Hoekstra. De commissie concludeert dat er in de zaak Van U. - die verdacht wordt van het doden van zijn zus en van betrokkenheid bij de dood van mevrouw Borst - sprake is van gemiste signalen, verkeerde inschattingen én opeenvolgende fouten. Dat meldt Rijksoverheid.

“Ik bied namens het kabinet mijn excuses aan. Gisteren heb ik dat ook persoonlijk gedaan aan beide families. Het spijt mij dat de organisaties die tot taak hebben individuen en de samenleving te beschermen, daarin zo ernstig hebben gefaald. De families van de slachtoffers, en daarmee de samenleving, zijn in de steek gelaten.”

De commissie concludeerde dat van Van U. DNA afgenomen moest worden na een eerdere veroordeling en dat ten onrechte geen uitvoering is gegeven aan het door het Gerechtshof Den Haag gegeven bevel tot gevangenneming. Daarnaast hebben pogingen tot zorgverlening aan Van U. tot onvoldoende resultaat geleid.

Om dit in de toekomst te voorkomen, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) een verbeterprogramma gestart. Een aantal belangrijke punten:

  • De procedure rond de afname van DNA wordt verbeterd.
  • De procedure bij een bevel tot gevangenneming wordt aangescherpt. Zodat fouten die de commissie in de zaak Van U. heeft vastgesteld, niet meer voorkomen.
  • De regels voor internationale signalering en opname in het opsporingsregister worden eveneens aangescherpt.
  • Politie en OM gaan verder met het verbeteren van de omgang met verwarde personen. Dat doen zij samen met de geestelijke gezondheidszorg.

De minister benadrukt verder het probleem dat hulpverleners en politie te maken hebben met mensen die ernstig in de war zijn en hulp weigeren. Van der Steur: “Het rapport van de commissie bevestigt mij en mijn collega Schippers van Volksgezondheid opnieuw dat dit een zeer urgent maatschappelijk probleem is. Wij zullen met kracht doorgaan om dit probleem aan te pakken. De aanbeveling van de commissie om het Openbaar Ministerie een centrale rol te laten vervullen bij de verplichte zorg, onderschrijven wij ten volle.”

© Nationale Zorggids