'Psychiatrische patiënten slachtoffer van preferentiebeleid zorgverzekeraars'

Psychiatrische patiënten hebben steeds vaker te maken met wisselingen van medicijnen. Volgens de Nationale Geneesmiddelen Monitor komt dit door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars, waardoor zij kiezen voor het goedkoopste alternatief. Vaak zou dit een middel uit een Aziatisch land komen waar minder controle is op de betrouwbaarheid van psychofarmaca. Zo kan een alternatief een marge van de werkzame stof bevatten die tussen de 80 en 125 procent ligt ten opzichte van het vertrouwde geneesmiddel. Patiënten met psychische aandoeningen lopen door een te veel of tekort hieraan risico op ernstige bijwerkingen. Dit meldt de NGM. 

De GNM peilde afgelopen maand apotheken in Nederland en concludeert dat 82 procent van de apothekers verwacht dat patiënten door de medicijnwisselingen geagiteerd raken en ruzie zoeken. Flink minder apothekers verwachten een hoger risico op verkeersongelukken door gevaarlijk rijgedrag en volgens 59 procent van de apothekers leidt een medicijnwissel tot een verhoogd risico op suïcide als het alternatief niet genoeg werkzame stof bevat. Tegelijkertijd kan een te veel aan werkzame stof ook leiden tot bijwerkingen als somberheid, verhoogd risico op zelfdoding en meer ongelukken in huis door verminderde alertheid.

'Bezuinigingsverslaving zorgverzekeraars'

Klinisch farmacoloog en ziekenhuisapotheker Koos Brouwers vindt het verontrustend dat juist patiënten met psychische aandoeningen te maken hebben met de “bezuinigingsverslaving van de zorgverzekeraars”. “Voor een marginale marge worden er al medicijnen gewisseld. Maar de bijwerkingen van die wisseling gaan gepaard met grote kosten voor de samenleving als je denkt aan arbeidsverzuim, verkeersongelukken en agressie”, stelt hij. Brouwers noemt het levensgevaarlijk wat de zorgverzekeraars doen.

Medicijnwisselingen luisteren nauw

Hij waarschuwt er ook voor dat medicijnwisselingen heel nauw luisteren voor deze kwetsbare patiënten. Zij kunnen bij wijze van spreken al van streek raken als ze geen ronde witte tablet maar een roze staafvormige tablet krijgen. Er zijn patiënten die hierdoor afzien van het slikken van hun pillen, waardoor ze alleen maar ergere psychische klachten krijgen. “Het is in het belang van al deze patiënten dat preferentiebeleid wordt afgeschaft en ze hun vertrouwde pil krijgen en blijven krijgen."

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky