Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Huilen heeft in sommige gevallen een positief effect op de gemoedstoestand. Na het huilen verbetert de stemming binnen ongeveer negentig minuten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Tilburg, meldt NU.nl.

De onderzoekers lieten 60 respondenten twee films kijken die bekend staan vanwege de tranen die ze oproepen. Voordat de film startte, vroegen de onderzoekers de respondenten om hun gemoedstoestand met een cijfer aan te geven. Na afloop deden ze dit weer en twintig en negentig minuten na de film nog eens.

Van de 60 filmkijkers moesten er 28 huilen. Vlak na hun huilbui gaven ze aan dat hun gemoedstoestand iets lager was dan daarvoor, maar na twintig minuten was dat alweer rechtgetrokken. Het opvallende is dat de huilers zich na 90 minuten beter voelden dan voor de film startte. De gemoedstoestand van mensen die niet huilden veranderde niet of nauwelijks.

De onderzoekers benadrukken dat het slechts een verkennend onderzoek en dat het onderzoek herhaald moet worden met meer proefpersonen en onder verschillende omstandigheden. 

© Nationale Zorggids